Nieuw OCLC-rapport over onderzoeksinformatiemanagement en persistent identifiers

19 december 2017

Het rapport kijkt naar de stand van zaken op het gebied van onderzoeksinformatiemanagement en zoomt in op de huidige en toekomstige rol van persistent person en organization identifiers.

De auteurs van het rapport (pdf) – getiteld ‘Convenience and Compliance: Case Studies on Persistent Identifiers in European Research Information Management’ – merken op dat waar persistent identifiers (PIDs) voor objecten al jaren gemeengoed zijn, ze voor personen steeds meer ingeburgerd raken, en nu ook voor organisaties in opkomst zijn. Een uitdaging bij de laatste categorie is dat organisaties overgenomen kunnen worden en regelmatig van naam wisselen.

Een van de belangrijkste bevindingen van het rapport – dat op stand kwam op basis van interviews met experts uit Finland, Nederland en Duitsland – is dat externe beleidseisen de belangrijkste aanjager zijn voor innovaties op het gebied van onderzoeksinformatiemanagement. Ook wordt de belangrijke rol die PIDs spelen in het Nederlandse wetenschapsveld – bijvoorbeeld in NARCIS (zie afbeelding) – opgemerkt in het rapport: “For the Dutch, identifiers are understood as a necessary component of aggregating and scaling research information management.”

Namens DANS werd Chris Baars geïnterviewd door de onderzoekers van OCLC.

Meer informatie

Zie voor meer informatie de website van OCLC. 

Bryant, Rebecca, Annette Dortmund, and Constance Malpas. 2017. Convenience and Compliance: Case Studies on Persistent Identifiers in European Research Information. Dublin, Ohio: OCLC Research. 
doi:10.25333/C32K7M

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.