Nieuw NWO-rapport: ‘Topwetenschap vereist topinfrastructuur’

5 december 2017

Er is een nieuw, kritisch adviesrapport van de NWO verschenen over de nationale digitale infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek.

In de door Sally Wyatt (Maastricht University en Huygens ING) voorgezeten commissie die het adviesrapport (pdf) samenstelde had namens DANS onderzoekscoördinator Andrea Scharnhorst zitting. In het rapport wordt DANS vele malen genoemd als voorbeeld van een nationale organisatie met een opdracht op het gebied van digitale infrastructuur – als nationaal data-archief en kenniscentrum voor toegang tot onderzoeksdata en wetenschappelijke informatie – met speciale vermelding voor de expertise van DANS op het gebied van het ontwikkelen van dataservices op nationaal niveau. 

De commissie concludeert dat de financiering van de digitale infrastructuur in Nederland ontoereikend is om de huidige lasten te dekken, waardoor voorzien in een robuuste en duurzame digitale infrastructuur voor competitief wetenschappelijk onderzoek met internationale ambities op basis van de huidige middelen niet mogelijk is. In de woorden van de commissie: ‘Wil Nederland mee blijven doen in de internationale top van de wetenschap, dan zijn forse investeringen in innovatie, capaciteit, ondersteuning, veiligheid en betrouwbaarheid onvermijdelijk.’ Concreet adviseert NWO het nieuwe kabinet om jaarlijks 27 miljoen euro uit te trekken voor structurele investeringen in de digitale infrastructuur.

Het nieuwe rapport is een vervolg op de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (pdf) uit december 2016, waarin werd gesignaleerd dat grote onderzoeksinfrastructuren vaak enigszins onder de radar blijven van wetenschapsbeleid, juist omdat je er weinig van merkt als ze goed functioneren. Een van de aanbevelingen uit het nieuwe rapport is dan ook om dergelijke ‘verborgen ict’ zichtbaar te maken in subsidievoorstellen en de evaluatie daarvan.

Meer informatie

Zie voor meer informatie de website van NWO.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.