Nieuw in NARCIS: wetenschappelijke software

2 september 2019

DANS werkt samen met het Netherlands eScience Center om onderzoekers en wetenschappelijke programmeurs meer ondersteuning en richtlijnen te bieden bij het schrijven en archiveren van onderzoekssoftware. Een van de eerste, praktische en zichtbare resultaten van deze samenwerking is dat wetenschappelijke software nu is opgenomen in NARCIS, het nationale informatieportaal van en voor de Nederlandse onderzoeksgemeenschap.

Publicaties vormen nog steeds een van de meest belangrijke, zichtbare en toegankelijke resultaten van onderzoeksprojecten. Echter, modern data-gedreven onderzoek produceert veel meer dan alleen publicaties. Ook datasets, de software en/of algoritme die worden gebruikt om data om te zetten in informatie, zijn belangrijke eindproducten van het onderzoeksproces. Om onderzoek daadwerkelijk transparant en reproduceerbaar te maken moeten bovendien zowel data als software toegankelijk zijn en kunnen worden gedeeld.    

Als specialisten op het gebied van respectievelijk data en software zijn DANS en het Netherlands eScience Center in 2018 begonnen met het “FAIR Software Route” project. Het uiteindelijke doel van dit project is een online stappenplan dat wetenschappelijke softwareontwikkelaars helpt hun software Findable, Accessible, Interoperable en Reusable (FAIR) te maken en op te slaan. 

Software en data vergen een verschillende aanpak als het gaat om het FAIR maken van de informatie. Om de vindbaarheid van onderzoekssoftware te bevorderen, heeft het Netherlands eScience Center een content management systeem voor research software ontwikkeld. Dit systeem, de zogenaamde Research Software Directory, geeft onderzoeksinstellingen de mogelijkheid om de door hen ontwikkelde onderzoekssoftware te presenteren in de vorm van een online portfolio. Dankzij de samenwerking tussen DANS en het eScience Center wordt de inhoud van zulke portfolio’s nu geïndexeerd in NARCIS. Naast publicaties en datasets biedt NARCIS nu dus ook een overzicht van de onderzoekssoftware van zowel individuele onderzoekers en onderzoeksteams. Inmiddels staan er al bijna 100 softwarepakketten online in NARCIS.

De uiteindelijke online “FAIR Software Route”, waar de Research Software Directory en de software in NARCIS een belangrijk onderdeel van vormen, zal dit najaar door DANS en het eScience Center tijdens een gezamenlijke bijeenkomst worden gepresenteerd. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie over deze samenwerking contact op met Cees Hof van DANS of Jason Maassen van het Netherlands eScience Center. Lees ook de blog van Carlos Martinez-Ortiz van het Netherlands eScience Center over het gebruik en de voordelen van de Research Software Directory en de connectie met NARCIS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.