Nieuw in EASY: Tanagra-collectie in het Allard Pierson Museum

14 februari 2017

Met de Tanagra-collectie is EASY weer een bijzondere dataset rijker.

De Tanagra-collectie in het Allard Pierson Museum bestaat uit diverse bestanden gerelateerd aan de archeologische vindplaats Tanagra (regio Boeotië, land Griekenland). Alle gegevens zijn afkomstig uit het Allard Pierson Museum, van de Universiteit van Amsterdam. Deze dataset is bijzonder omdat bij DANS op deze manier voor het eerst (een klein deel van) een archeologische museumcontext duurzaam gearchiveerd en beschikbaar gesteld wordt.

Hiermee verkent het de mogelijkheden van het zichtbaar, toegankelijk en vindbaar maken van een archeologische museumcontext in EASY. Ultiem doel is deze ‘oude’ museumcontext vervolgens te verbinden aan recent verworven onderzoeksgegevens (zoals recente archeologische veldonderzoeken), zodat wetenschappers een stap dichterbij een integrale interpretatie van het verleden kunnen komen.

De geografische keuze voor deze dataset is tot stand gekomen door de interessante mogelijkheid die deze regio biedt om oude onderzoekscontexten (als de oude archeologische contexten als museumobjecten in het Allard Pierson Museum en negentiende-eeuwse opgravingsdocumentatie) met nieuwe onderzoekscontexten te verbinden. Tot op de dag van vandaag vindt nog archeologisch veldwerk plaats in de regio (bijvoorbeeld ‘The Boeotia Project’). Deze geografische overlap tussen oude en nieuwe contexten biedt interessante wetenschappelijke mogelijkheden.

Meer informatie

Raadpleeg de dataset in EASY. Voor meer informatie over deze dataset kunt u contact opnemen met een datamanager van DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.