Nieuw in EASY: Gedetailleerde tabellen Volkstelling 1947

17 december 2018

Er is een nieuwe thematische collectie beschikbaar in EASY: 12de volkstelling 31 mei 1947.

De datasets zijn gebaseerd op gedetailleerde tabellen op plaatselijk en wijkniveau van de Volks- en Beroepstellingen 1947. Echter, deze gedetailleerde tabellen uit het CBS-archief zijn nooit gepubliceerd. Het betreft meer dan 35 tabeltypen, waarvan sommige per tabel op één transparant, sommige per tabel gespreid over twee of meer transparanten (afhankelijk van de grootte van de gemeente) en enkele met twee of drie tabellen op één transparant. Van deze gedetailleerde tabellen zijn in 2005 image scans gemaakt in JPEG-formaat. Later zijn de scans met data-entry overgenomen in Excelbestanden. De Excelbestanden zijn ook geconverteerd naar bestanden in CSV-formaat. 

De oorspronkelijke verzameling van bijna 30.000 scans was eerder als één dataset in EASY opgenomen. Nu is het gesplitst in datasets per provincie en zijn de Excel- en CSV-bestanden toegevoegd. Bovendien zijn de datasets voorzien van bestandsspecifieke metadata die aangeeft welke tabel bij welke scan hoort en vice versa. De Excel- en CSV-bestanden bevatten waar mogelijk ook informatie over inconsistenties die in sommige brontabellen voorkomen. Die informatie is gegeven in alle gevallen waarin een tabel rijtotalen en/of kolomtotalen bevat. 

De collectie datasets ‘12de volkstelling 31 mei 1947’ bestaat uit 11 datasets voor de provincies, plus een dataset voor Nederland als geheel. Algemene bestanden betreffende de provincies bevinden zich in de dataset over Nederland als geheel. De documentatie voor alle datasets in deze collectie omvat onder meer een beschrijving van de inhoud van elk tabeltype en de instructies die zijn gegeven voor de data-entry. 

Meer informatie

De thematische collectie is te vinden in EASY. Vanwege het grote aantal bestanden kan de data ook op verzoek door DANS offline geleverd worden, neem hiervoor contact op met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.