Nieuw in EASY: Franciscaners op de Voorstraat

20 mei 2019

Een bijzonder rijke dataset is toegevoegd aan EASY. In deze dataset heeft de Gemeente Dordrecht divers onderzoeksmateriaal vanaf 1982 betreffende het 13e-eeuwse Minderbroederklooster uitgewerkt in een synthetiserende rapportage.

Het onderzoek heeft een goed inzicht gegeven in de fasering en aard van het klooster gedurende de gehele bestaansperiode van de bouw tot 1572. Naast gegevens over het klooster is ook informatie verzameld over de bewoningsperiode in de periode 1200-1246 en de bewoning gedurende de post-kloosterperiode. Aan de Voorstraat wordt tussen 1246 en 1248 door de Orde der Franciscanen of Minderbroeders een klooster gebouwd. Deze Italiaanse geestelijke orde was gericht op het principe ‘imitatio Christi’, wat inhield dat volgelingen een leven moest leiden dat gelijk was aan dat van Jezus Christus. De Franciscanen vormden een bedelorde die uitging van volledige bezitsloosheid. 

Meer informatie

De diverse dataset bevat onder meer gedetailleerde veldtekeningen en objecttekeningen alsmede uitgewerkt beeldmateriaal van vondsten en fraaie graffresco’s. De dataset en rapportage is te vinden in EASY

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.