Nieuw in EASY: CLIWOC – databases en scheepsjournaals

27 juli 2018

Er is een nieuwe thematische collectie beschikbaar in EASY: CLIWOC, 283 databases met dagelijkse weer-observaties voor oceanen uit de periode 1750 – 1850 met bijbehorende scheepsjournaals.

De Climatological database for the world’s oceans (CLIWOC) is een onderzoeksproject waarin weergegevens uit scheepsjournaals gestructureerd zijn vastgelegd in databases. Hoofddoel van het project was het verkrijgen van wereldwijde weergegevens uit een preïndustriële periode ten behoeve van klimaatstudies. Het onderzoek concentreerde zich op Britse, Nederlandse, Franse en Spaanse scheepsjournaals uit de periode 1750 – 1850. Een van de voorlopers van DANS, het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI), was betrokken bij de uitvoering van het Nederlandse deel van dit Europese project gedurende de jaren 2001 – 2003. 

De databases en gecorrigeerde gegevens zijn eerder gepubliceerd; de oorspronkelijke databases in samenhang met de scheepsjournaals nog niet. Een deel van de Nederlandse inbreng is nu samengebracht als 283 datasets in de thematische collectie CLIWOC. Elke dataset heeft als thema één scheepsreis en bevat de oorspronkelijke database en de (afbeeldingen van) de complete bijbehorende scheepsjournaals.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.