Nieuw in EASY: Amsterdam UMC stelt gegevens ic-patiënten beschikbaar voor onderzoek

26 november 2019

Het Amsterdam UMC stelt als eerste ziekenhuis in Europa data over intensive-carepatiënten beschikbaar. De geanonimiseerde data worden gedeponeerd in EASY.

Bijna 1 miljard klinische observaties en medicatiegegevens over meer dan twintigduizend patiënten zijn beschikbaar gesteld via de gecertificeerde repository van DANS. Toegang tot deze data is echter niet zomaar mogelijk. Via AmsterdamUMCdb kunt u een formele aanvraag indienen. 

Datatoegang

Na het succesvol afronden van een vereiste cursus dient de potentiele gebruiker een ‘Access and End User License form’ in te vullen. Dit formulier waarborgt dat de data wetmatig, niet-commercieel, voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. Daarna kan de aanvraag ingediend worden bij het AmsterdamUMCdb. Na goedkeuring verleent DANS toegang via EASY

Verbetering van IC-zorg

Nu nog overlijdt tot dertig procent van de patiënten op de IC. Met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning moet dat aantal teruggedrongen worden. 

Reacties

Na de eerste berichten van het UMC volgden meerdere reacties. Onder andere Smarthealth, iAmsterdam en medicalfacts reageerden op het nieuws. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze of andere datasets in EASY? Neem dan contact op met één van onze .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.