Nieuw in DANS EASY: Volkstelling Leiden 1849

28 april 2020

In EASY is nu het databestand “Volkstelling Leiden 1849” beschikbaar, als onderdeel van de grotere databank Leiden Historical Population Databank 1700-1850.

Door combinatie van drie verschillende archiefbronnen bevat dit databestand voor elk gezinshoofd en diens partner in 1849 in Leiden gegevens over beroep, geboorteplaats, leeftijd, godsdienst, gezinssamenstelling, het aantal kinderen, dienstboden, studenten en de huurwaarde van het huis. Een handige toevoeging is dat door samenwerking met de werkgroep “Historisch Leiden in Kaart”, elk huis ook via het huidige adres teruggezocht kan worden. Voor GIS-toepassingen zijn voor elk pand geolocaties beschikbaar.      

Het databestand is gebaseerd op de plaatselijke registers van de volkstelling en het “lantaarn‑ en brandspuitengeld”, beide voor 1849, en een digitale versie van het Huisnommerboek van Leiden uit 1871.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de dataset Volkstelling in Leiden 1849? Neem dan contact op met Heiko Tjalsma. Heeft u vragen over de datasets in EASY? Neem dan contact op met onze datamanagers.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.