Nieuw beschikbaar via EASY: Uw wil geschiede

9 februari 2018

De dataset van schrijver en journalist Truska Barst ‘Uw wil geschiede, kinderen op katholieke kostscholen’ is sinds kort beschikbaar via EASY.

In de nasleep van een misbruikschandaal in de katholieke kerk (rond 2010) interviewde Truska Bast in de periode 2015-2016 ruim twintig mannen en vrouwen die tussen 1945 en 1970 op een katholieke kostschool hebben gezeten. Uit wat voor gezinnen kwamen deze kinderen destijds? Wat was de reden dat hun ouders hen naar een kostschool stuurden? Hoe zag het dagelijks leven op zo’n school eruit? Wat was bijvoorbeeld de rol van vriendschap? In hoeverre stond het leven in het teken van religie? En hoe kijken oud-leerlingen terug op deze periode?

Aan het woord komen enkele slachtoffers van seksueel misbruik. Zij zijn zwaar beschadigd en worstelen nog altijd met de gevolgen van het misbruik. Anderen, met name vrouwen, hebben ernstig geleden onder de emotionele onveiligheid. Maar er zijn ook oud-leerlingen bij, zowel mannen als vrouwen, die hun ouders dankbaar zijn dat ze naar kostschool mochten omdat zij daardoor een opleiding hebben gekregen die in die tijd elders niet mogelijk was en waarvan ze nog altijd de vruchten plukken.

In totaal bestaat de dataset uit 16 audio-interviews, uitgegeven in het boek ‘Uw wil geschiede, Kinderen op katholieke kostscholen’ (september 2017, uitgeverij Querido). De bestanden zijn zorgvuldig en duurzaam gearchiveerd en gedocumenteerd en verzameld in de Thematische collectie ‘Oral History’ in EASY.

Meer informatie

Bekijk de dataset via EASY.

De dataset is na aanvraag beschikbaar. Neem voor meer informatie contact op met een van onze datamanagers via .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.