Nieuw beschikbaar in EASY: het Zakynthos Archaeology Project

11 november 2016

De primaire data van het Zakynthos Archaeology Project (2005-2015), archeologisch onderzoek in het Mediterrane gebied, zijn sinds kort beschikbaar in EASY.

Het eiland Zakynthos in Griekenland heeft een lange bewoningsgeschiedenis, maar kent nauwelijks archeologische monumenten. Deze “archeologische schaarsheid” wordt vooral veroorzaakt door de vernietiging van het antieke landschap door aardbevingen en intensieve landbouw. Het Zakynthos Archeology Project is een interdisciplinair onderzoek met als doel de verspreiding van de archeologische vondsten te relateren aan het dynamische landschap van het eiland. Hiertoe voeren stafleden en studenten van diverse Nederlandse en Griekse universiteiten een scala aan activiteiten uit, waaronder intensieve archeologische veldverkenning, remote sensing, geologisch onderzoek, beperkte archeologische opgravingen, materiaalstudie en extensieve verkenning.

Deze dataset bestaat uit alle opgravings-, veldverkennings- en vondstverwerkingsgegevens die verzameld zijn gedurende het gehele project. In de dataset zijn zeer diverse bestanden opgenomen: van velddocumentatie en vondstverwerkingsbestanden tot vindplaatscatalogi en specialistenrapporten. In totaal bestaat de dataset uit ca. 80 GB aan data verdeeld over ca. 35.000 bestanden. De bestanden zijn zorgvuldig en duurzaam gearchiveerd en gedocumenteerd, en bovendien voorzien van begeleidende gegevens die aan potentiële nieuwe gebruikers duidelijk maken wat ze eraan kunnen hebben.

Met deze dataset is EASY weer een archeologische dataset uit het Mediterrane gebied rijker, en komt de bloeiende onderzoekstraditie van Nederlandse archeologen in het Mediterrane gebied steeds meer tot leven. Op korte termijn zullen er nog meer Grieks archeologische datasets toegevoegd worden aan ons digitale archief.

Meer informatie

Bekijk de dataset in EASY.
De dataset is open voor alle geregistreerde EASY-gebruikers. Neem voor meer informatie contact op met een van onze .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.