Nieuw beschikbaar in EASY: Archeologisch onderzoek rond de Grote Kerk van Elst

11 september 2018

Deze dataset bevat een uitgebreid rapport van opgravingen uitgevoerd door het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit (ACVU) rond de Grote Kerk van Elst in de gemeente Overbetuwe. Hoewel de opgravingen in 2002 en 2003 hebben plaatsgevonden is het bijbehorende rapport pas sinds dit jaar openbaar toegankelijk via EASY, evenals veel soortgelijke rapporten van het ACVU.

De vondsten, van keltische munten tot Frans natuursteen, laten blijken dat de kerkgronden al sinds ongeveer 40 v. Chr. dienst doen als religieuze plaats. Zo werden er een tweetal tempels gebouwd in de periode van 50 tot 225 na Christus en was de eerste, pre-romaanse kerk twee eeuwen lang (circa 700 tot 900 na Christus) de voorloper van een romaanse kerk. Deze romaanse kerk werd uiteindelijk in de 15eeuw vervangen door de huidige gotische kerk.

Deze dataset geeft met een uitgebreide beschijving van vondsten, uitgesplits naar de historische fase van het gebied, een diepgaand beeld van hoe de omgeving rondom de Grote Kerk van Elst dienst heeft gedaan als religieuze plek.

Het rapport bevat beschrijvingen en foto’s van vondsten en een groot aantal veldtekeningen van de bouwwerken en van de ontdekte graven in het gebied rondom de kerk. Het onderzoek van de ACVU heeft er toe bijgedragen dat de kerk en het gebied eromheen nu een op behoud gerichte monumentenzorg genieten.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de dataset naar EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.