Negen nieuwe Kleine Dataprojecten toegekend

13 april 2018

DANS heeft onlangs negen Kleine Dataprojecten (KDP’s) een subsidie toegekend. Dit jaar ontsluiten de projecten onder meer data over Syrische liturgie, Pyttersen’s Almanak en Nederlandse vrouwelijke schrijvers en hun lezers van voor 1900.

De KDP-subsidie wordt verstrekt aan haalbaarheidsstudies, verkenningen op het gebied van data-archivering en projecten waarbinnen belangrijke datasets worden beschreven en toegankelijk worden gemaakt. De subsidie is vooral bedoeld voor deelgebieden waar nog niet tot nauwelijks aan data-archivering wordt gedaan, en waarbij de subsidie van DANS een stimulans kan zijn om dit juist wel te doen.

Aan de hand van de criteria zijn voor 2018 subsidies toegekend aan de volgende projecten:  

 • Linking Syriac Liturgies (Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Godgeleerdheid): Ontsluiting van Syrische liturgische bronnen die inzicht verschaffen in de wisselwerking tussen liturgie, identiteit en cultureel erfgoed van Syrische religieuze gemeenschappen.
   
 • In de sporen van Modderman (Rijkmuseum van Oudheden/Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden/Archeologisch onderzoek Leiden BV): Vectoriseren en beschikbaar maken van de analoge opgravingstekeningen van het eerste grootschalige Nederlandse bandkeramische nederzettingsonderzoek, te Sittard-Stadswegske uitgevoerd in 1953-1954.
   
 • Pyttersen’s Almanak (Universiteit van Amsterdam, afdeling Politicologie): De gegevens uit de Pyttersen Almanak 1960, 1970, 1980 en 1990, en 2000-2014 beschikbaar maken in een geïntegreerd digitaal bestand.
   
 • Excavation archive of the Tell Deir Alla project, Jordan (Universiteit van Leiden i.s.m. Yarmouk University, Jordanië): To digitise, protect and make accessible the documentation of fifty years of archaeological research at Deir Alla, Jordan.
   
 • Istori Manokwari (Wageningen Universiteit, departement Maatschappijwetenschappen): Het mondelinge geschiedenisproject ‘Istori Manokwari (IM)’ draagt bij aan de vastlegging en ontsluiting van de sociaal-culturele geschiedenis van Nederlands-Nieuw-Guinea 1930-1962.
   
 • Ranking the Towns. Nieuw licht op bevolkingsdichtheid in middeleeuwse steden (Universiteit Leiden, Faculteit der Archeologie; Rijksuniversiteit Groningen; TU Delft, Department of Architecture): Dit Open Access datapackage ontsluit stedelijk oppervlak en inwonersaantallen, waardoor bevolkingsdichtheid ingebracht wordt als nieuwe variabele in het debat over middeleeuwse stedelijke hiërarchie.
   
 • Een coderingsschema en webinterface voor het toegankelijk maken van indicatoren voor etnische groepen in 86 ontwikkelingslanden (Global Data Lab, Radboud Universiteit): Het toegankelijk maken van etnische groep-indicatoren door het ontwikkelen van een coderingsschema voor etnische groepsinformatie in surveydatabestanden, het verbinden van dit coderingsschema met de indelingen die door andere etnische groepdatabases gebruikt worden en het uitbreiden van de website van het Global Data Lab met een interface die toegang geeft tot de indicatoren.
   
 • Velsen 1: Oude data in een nieuwe jas! Digitaliseren van de zoöarcheologische data van de oudste Romeinse haven in Nederland (ACASA, Universiteit van Amsterdam): Digitalisering van het analoge archief van zoöarcheologische data van de Romeinse haven Velsen 1 (Castellum Flevum).
   
 • Dutch women authors and their Dutch readers (until 1900) (Huygens ING, KNAW): This KDP archives a corpus of structured data about Dutch women authors active until c.1900 and their reception both by Dutch contemporaries and early historiography.
   

Meer informatie

Interesse in het indienen van een aanvraag voor de volgende ronde? Meer informatie vindt u medio mei op de website van DANS. Of abonneer u op DataLink, dan blijft u op de hoogte van al het nieuws van DANS. Zie voor meer informatie de webpagina over de KDP-subsidie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.