Nederlandse Familienamenbank online

4 december 2009

Alle 314.000 familienamen die in 2007 in de Gemeentelijke Basisadministratie stonden zijn opgenomen in een databank die gisteren voor openbaar gebruik is opengesteld. Deze Nederlandse Familienamenbank is een samenwerkingsproject van het Meertens Instituut en de Universiteit Utrecht.

Bij elke naam vermeldt de Familienamenbank het aantal naamdragers. Als een naam meer dan vijf keer voorkomt wordt er ook een verspreidingskaart aangeboden. Ook is ter vergelijking ook het namencorpus van de volkstelling van 1947 opgenomen.
Bij ongeveer honderd duizend familienamen is aanvullende informatie te vinden, zoals een naamsverklaring, oude naamsvermeldingen, naamkundige en genealogische literatuurverwijzingen. Ook zijn er genealogische links opgenomen en verbindingen met naamsvarianten en webpagina’s over specifieke naamtypen en naamscomponenten. Voor veel familienamen is er een directe verbinding gelegd met de catalogus van het Centraal Bureau voor Genealogie. Tussen 1947 en 2007 nam de bevolking van Nederland van 9,5 tot 16 miljoen toe en van veel namen is het aantal naamdragers navenant gegroeid. Maar er zijn ook familienamen die in aantal meer dan verdubbeld zijn en er zijn namen die in aantal zijn afgenomen of zelfs zijn verdwenen. En er zijn heel veel nieuwe familienamen van immigranten bijgekomen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.