NARCIS maakt samenwerking tussen onderzoekers zichtbaar

26 januari 2015

Sinds kort wordt in NARCIS de samenwerking tussen onderzoekers grafisch weergegeven met behulp van het zogenaamde ‘Co-author wheel’.

NARCIS geeft toegang tot ruim 955.000 wetenschappelijke publicaties, waarvan 390.000 (41%) open access is. De publicaties zelf bevinden zich in de repositories van 33 instituten in Nederland, waaronder alle universiteiten, KNAW, NWO en een aantal wetenschappelijke instellingen. Een deel van de publicaties is door meerdere auteurs geschreven. Hierdoor is de mogelijkheid ontstaan om samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers in NARCIS grafisch weer te geven.

Een voorbeeld van een dergelijk ‘Co-author wheel’ is te vinden bij Dr. Andrea Scharnhorst. De dikte van de lijnen geeft de intentie van de samenwerking aan. Door op de naam van een mede-auteur te klikken, ziet men meer informatie van die onderzoeker: werkadres, onderzoeksprojecten, publicaties en datasets. Ook kan men bij deze persoon klikken op ‘samenwerking’ (in de linkerkolom) waardoor een nieuw  ‘Co-author wheel’ wordt gegenereerd.

Digital Author Identifier (DAI)

In de portal NARCIS staat een overzicht van ruim 51.000 onderzoekers, waaronder 8.550 hoogleraren en UHD’s. Van veel van de onderzoekers zijn (open access) publicaties in NARCIS te vinden. De publicaties van de onderzoekers kunnen door middel van de ‘Digital Author Identifier’ (uniek landelijk nummer voor elke onderzoeker, werkzaam bij een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut) gekoppeld worden aan de juiste onderzoeker. Deze DAI wordt gebruikt om het ‘Co-author wheel’ te genereren.

Meer informatie

Heeft u vragen over NARCIS, dan kunt u terecht bij Elly Dijk, beleidsmedewerker bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.