NARCIS en Unpaywall

4 februari 2019

Vorig jaar heeft DANS onderzocht of de Access Rights van artikelen in NARCIS altijd dezelfde Access Rights hebben als die in Unpaywall. Uit dat onderzoek blijkt dat dit nogal eens kan afwijken.

Daarnaast staat bijna 40% procent van de publicaties op Restricted Access, wat voor de gebruiker niet altijd even informatief is.

Daar heeft NARCIS een service van Unpaywall geïntegreerd. Bij elke DOI staat het logo van Unpaywall en door daar op te klikken wordt de informatie bij Unpaywall getoond (indien aanwezig). In veel gevallen zal de informatie hetzelfde zijn, maar in geval van Closed- of Restricted Access kan de gebruiker nu kijken of de publicaties misschien toch ergens open aanwezig is.

Unpaywall is een project van Impactstory, een tool zonder winstoogmerk om wetenschappelijk onderzoek meer open, toegankelijk en herbruikbaar te maken. Unpaywall bestaat uit een database met een lijst van bijna 20 miljoen gratis beschikbare wetenschappelijke artikelen.De service werkt door te zoeken naar de unieke digitale tag van een opgevraagd paper – de DOI – tegenover die van artikelen die zijn verzameld van 50.000 tijdschriften en repositories.

Meer informatie

Zie hier voor een voorbeeld. Neem voor meer informatie contact op met Chris Baars.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.