NARCIS-data visueel gepresenteerd op National eScience-symposium

13 oktober 2017

Op 12 oktober gaf DANS op het National eScience-symposium een inkijkje in de mogelijkheden van NARCIS. Op een poster werden – op NARCIS-data gebaseerde – grafieken getoond over de staat van open access publishing in de Nederlandse wetenschap.

In NARCIS is een schat aan informatie te vinden over wetenschappelijke publicaties in Nederland, maar nog niet al het potentieel wordt al benut. Om de mogelijkheden van NARCIS te onderzoeken is DANS een project begonnen over open access, om te kijken of NARCIS dienst zou kunnen doen als open-accessmonitor. De eerste resultaten werden visueel gepresenteerd op het National eScience-symposium van 12 oktober.

Vragen waar het project zich mee bezighoudt zijn bijvoorbeeld: welke publicatiesoorten zijn het vaakst open access (voorlopig antwoord: dissertaties); hoe sterk stijgt het totale aantal open-accesspublicaties (voorlopig antwoord: ieder jaar een beetje); en zijn er verschillen tussen universiteiten (voorlopig antwoord: ja, en de oorzaken daarvan vergen verder onderzoek).

Voor wie niet aanwezig kon zijn bij het eScience-symposium, zijn hier de pdf’s te downloaden van zowel de poster met alle grafieken als van de white paper met extra informatie over de gehanteerde methode. 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Emil Bode. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.