Naar een Europees netwerk van FAIR-geschikte TDR’s

2 september 2022

De afgelopen maanden maakte DANS deel uit van het auteursteam dat een werkdocument opstelde over de oprichting van een Europees netwerk van FAIR-geschikte Trustworthy Digital Repositories (TDR’s). Dit werkdocument schetst de visie van dit netwerk en de volgende stappen om het te realiseren. Het document is nu online gepubliceerd.

Het werkdocument “Towards a European network of FAIR-enabling Trustworthy Digital Repositories (TDRs)” is gepubliceerd op Zenodo. Het team van vrijwillige auteurs, van verschillende organisaties uit heel Europa, heeft het document opgesteld om een visie te schetsen van hoe het netwerk zou kunnen worden gecreëerd en welke volgende stappen moeten worden ondernomen om dit tot een realiteit te maken. Het document is gemaakt in vervolg op de eerste workshop die op 13 januari 2022 is georganiseerd door FAIRsFAIR, SSHOC en EOSC-Nordic, waarin een groot deel van de Europese repository gemeenschap de wens voor dit netwerk heeft aangegeven.

De kern van het werkdocument beschrijft de belangrijkste functies die het netwerk zou moeten hebben om de belangrijkste uitdagingen in de gemeenschap aan te pakken: Netwerken en kennisuitwisseling, belangenbehartiging en betrokkenheid van belanghebbenden, en coördinatie en ontwikkeling. De functies en bijbehorende activiteiten worden beschreven en afgebeeld om het potentieel van het netwerk te laten zien. Vervolgens beschrijft het document de stappen die moeten worden genomen om het netwerk verder uit te werken en te ontwikkelen, inclusief lidmaatschap, bedrijfsmodel en bestuur.

Het document is opgesteld met inbreng van de Europese gemeenschap van bewaarplaatsen, aangezien in juni 2022 een raadplegingsvragenlijst naar de gemeenschap is gestuurd. Het gepubliceerde document zal dienen als input voor de EOSC-taskforce voor langdurige digitale bewaring. Een van de kernactiviteiten die in het handvest van deze taskforce worden vermeld, is het formuleren van aanbevelingen voor de oprichting van een dergelijk netwerk. Dit zal de visie van het netwerk verder uitdragen.

Lees het werkdocument “Towards a European network of FAIR-enabling Trustworthy Digital Repositories (TDRs)” op Zenodo.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.