Meer data vindbaar en verbeterde interface in aangepast prototype ODISSEI Portal

13 februari 2023

Tijdens het Nationaal Open Science Festival in september 2022 werd het eerste prototype van de ODISSEI Portal gelanceerd. Deze portal maakt metadata van verschillende sociaalwetenschappelijke Nederlandse dataproviders vindbaar in één gezamenlijke interface. De Portal heeft een upgrade gehad. 

Het prototype heeft een upgrade ondergaan waarmee het nu mogelijk is om metadata van sociaalwetenschappelijke datasets van de partners van DataverseNL te vinden. Dit betekent dat gebruikers nu toegang hebben tot meer dan 1000 onderzoeken van 13 universiteiten en andere onderzoeksinstituten die aangesloten zijn bij DataverseNL. In combinatie met metadata van CBS, Centerdata en DANS biedt de Portal toegang tot informatie van meer dan 5000 datasets.

Verbeterde invoer van metadata en datacitatie

In deze tweede versie van de ODISSEI Portal is ook de de automatische invoer van metadata verbeterd, zodat het in de toekomst nog makkelijker is om nieuwe metadata providers toe te voegen aan de Portal. En in de citatie zijn correcte jaartallen toegevoegd waarmee het citeren van metadata ook gemakkelijker is.  

Transparante en herbruikbare code 

Voor gebruikers die willen weten welke processen gebruikt zijn om specifieke metadata in de Portal op te nemen, is een provenance metadata veld toegevoegd. Gebruikers kunnen daarin een lijst vinden van alle stappen die zijn doorlopen en links naar de bijbehorende Github repositories met de code. 

Geplande ontwikkelingen

De Portal wordt de komende twee jaar verder ontwikkeld en verbeterd door ODISSEI, DANS, VU en SURF als onderdeel van het ODISSEI roadmap project.

De verzamelde metadata wordt verrijkt met bestaande controlled vocabularies om de vindbaarheid van de informatie te vergroten. Ook worden meer metadata providers toegevoegd aan de Portal met het uiteindelijke doel onderzoekers toegang te geven tot informatie over alle relevante sociaalwetenschappelijke data in Nederland. Data providers uit de ODISSEI community wordt gevraagd contact op te nemen en ook hun metadata beschikbaar te stellen in de Portal.

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan functionaliteiten rondom de data access broker, die gebruikers in staat moet stellen om direct vanuit de ODISSEI Portal data aan te vragen van de verschillende data providers. 

De ODISSEI Portal is gratis beschikbaar, klik hier om naar de Portal te gaan.

Voor meer informatie over de Portal of om feedback te geven, kun je contact opnemen door hier te klikkenHeb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ricarda Braukmann Ph.D.

Data Station Manager Social Sciences