Media Suite maakt ‘Big Erfgoed Data’ toegankelijk voor onderzoek

22 maart 2019

‘Oral History’ collectie van DANS wordt onderdeel van nieuwe online omgeving voor onderzoek met grootschalige multimediale erfgoedcollecties

Het infrastructuurproject CLARIAH en Beeld en Geluid lanceren de Media Suite, een online omgeving die het mogelijk maakt om onderzoek uit te voeren met grootschalige multimediale erfgoedcollecties. DANS stelt een deel van haar collectie beschikbaar voor de Media Suite. De lancering van de Media Suite vindt plaats op vrijdag 5 april 2019 in Beeld en Geluid te Hilversum. De presentatie is in handen van professor Digitaal Erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam, Julia Noordegraaf.

Samen met DANS stellen op dit moment het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Eye Filmmuseum en de Koninklijke Bibliotheek al delen van hun collecties beschikbaar via de Media Suite. De bedoeling is dat meer instellingen zullen volgen. Tot voor kort waren de collecties van deze erfgoedinstellingen vaak enkel op locatie toegankelijk voor onderzoekers, onder meer vanwege copyright- en privacy redenen. Dankzij de landelijke ICT-infrastructuur die in CLARIAH wordt gebouwd en de Media Suite, zijn de collecties op één centrale ‘virtuele’ plek te bereiken. Onderzoekers kunnen putten uit een grote schat aan multimediale data bestaande uit onder meer radio, televisie, film, oral history, kranten, omroepgidsen, kijk- en luistercijfers, filmposters en foto’s. Hiermee wordt ‘Big Erfgoed Data’ in samenhang toegankelijk gemaakt voor onderzoek.

Meer informatie

Onderzoekers en studenten uit onder meer de geestes- en sociale wetenschappen kunnen met behulp van hun universitaire medewerkers- of studentenaccount inloggen op de Media Suite. DANS is betrokken bij CLARIAH met het oog op de duurzame opslag van data in de infrastructuur. De lancering van de Media Suite vindt plaats op de CLARIAH Toogdag 2019,  waar ook de kick-off van CLARIAH-PLUS gevierd wordt. CLARIAH-PLUS is sinds 1 januari actief en volgt het CLARIAH-CORE project op. Op de website van CLARIAH vindt u meer informatie over CLARIAH-CORE en CLARIAH-PLUS. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.