Mandemakers wint Dataprijs

20 juni 2010

Prof.dr. C.A. Mandemakers, initiator en projectleider van de Historische Steekproef Nederland bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, heeft de DANS Dataprijs 2010 gewonnen. Hij kreeg hem vrijdag 18 juni in Amsterdam uitgereikt door president Robbert Dijkgraaf van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
 
De ‘Historische Steekproef Nederland’ (HSN) is een representatieve steekproef van bijna tachtig duizend personen die tussen 1812 en 1922 in Nederland zijn geboren. De HSN-database bevat individuele levensgeschiedenissen en maakt daardoor onderzoek mogelijk op het gebied van de Nederlandse geschiedenis en demografie.
Kees Mandemakers was een van de vier genomineerden voor de prijs, waarvoor achttien kandidaten werden ingezonden. De Dataprijs, die dit jaar voor het eerst werd toegekend, bestaat uit een sculptuur, een geldbedrag voor de organisatie van een symposium en een diner voor de betrokken onderzoeksgroep.

Robbert Dijkgraaf onderschreef bij de uitreiking van de prijs het belang van het delen van onderzoekdata. Het beschikbaar stellen van data is niet alleen een wetenschappelijk, maar ook een maatschappelijk essentieel goed, zei hij. ‘Door het delen van data gaan de investeringen die nodig zijn voor het verzamelen en aanleggen van onderzoekdata niet verloren’.
(Foto Johannes Abeling)   

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.