Leestip: The challenges of becoming a Trustworthy Digital Repository

14 augustus 2015

In een recent artikel beschrijft Annemieke de Jong, preservation officer bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG), de uitdagingen en implicaties van een traject ter voorbereiding van een externe, objectieve ‘keuring’ van het digitaal archief.

De Jong geeft een helder en overtuigend overzicht van de ervaringen van het NIBG in de voorbereidende fases van het ontwikkelingsproces, en doet aanbevelingen voor het behalen van de benodigde organisatorische inbedding en ondersteuning. Tot slot beschrijft zij op informatieve wijze de documentatie- en werkprocessen die moeten leiden tot het behalen van het certificeringskeurmerk Data Seal of Approval (DSA).

Betrokken bij de NCDD

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) bouwt samen met aangesloten organisaties aan de toekomst van Nederlands digitale geheugen. En met succes: steeds meer instituten ontwikkelen beleid om zich te laten certificeren als Trustworthy Digital Repository (TDR). Daarmee willen zij een bijdrage leveren aan de bestendigheid van publieke digitale informatie. Het NIBG is onlangs met het DSA-certificeringstraject gestart. Net als DANS is het NIBG aangesloten bij de NCDD.

De Jong is binnen het NIBG verantwoordelijk voor het ontwikkelen van strategisch beleid voor duurzaam behoud en management van digitale collecties. Samen met haar team ontwikkelt en implementeert De Jong de voorwaarden voor certificering van het enorme NIBG-archief als Trustworthy Digital Repository.

Meer informatie

Het complete (Engelstalige) artikel kunt u downloaden op de site van de NCDD. Neem voor meer informatie over de NCDD en de rol van DANS binnen de NCDD contact op met Kees Waterman.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.