LCRDM Task Group Research Software Sustainability publiceert nieuw rapport

11 maart 2021

De LCRDM Task Group over Research Software Sustainability heeft een nieuw rapport gepubliceerd: “Research software sustainability in the Netherlands: Current practices and recommendations”. DANS maakt deel uit van de Task Group.

Het rapport Recommendations for Research Software Sustainability in the Netherlands behandelt de thema’s als software-archivering (de opslag van broncode) en duurzaamheid van softwarehet kunnen uitvoeren van software om resultaten te reproduceren, en het hergebruik van software in nieuwe contexten om nieuwe resultaten te produceren (Reproducibility & Replicability). De resultaten zijn gericht op verschillende belanghebbenden binnen de wetenschap. De afgelopen maanden heeft Gerard Coen (Projectleider Software Sustainability bij DANS) deel uitgemaakt van een LCRDM Task Group die samenwerkt aan de totstandkoming van het werk.

Het resultaat is tot stand gekomen in de ware geest van Open Science: als een samenwerking tussen onderzoekers, onderzoeksfinanciers, uitgevers, onderzoeksinstellingen en infrastructuren. Een belangrijke conclusie van het rapport is dat nationale organisaties in de digitale onderzoeksinfrastructuur (eScience Center, DANS, & SURF) een actievere en meer zichtbare rol op zich moeten nemen in het ondersteunen van onderzoeksinstellingen in hun ambities om relevante en hoogwaardige ondersteuningscapaciteit te ontwikkelen binnen onderzoeksgroepen en in digital competence centers.

Het eScience Center, SURF en DANS zijn al in gesprek over nauwere samenwerking van hun diensten en activiteiten, met als doel onderzoekers meer naadloze ervaringen te bieden bij het archiveren, vinden en hergebruiken van data en software. DANS heeft een lange traditie in het pleiten voor erkenning van het belang van onderzoekssoftware en werk aan duurzaamheid van software. We werken nauw samen met onze partners in binnen- (NLeSC, SURF) en buitenland (SSI, SwH) om richtlijnen en oplossingen te ontwikkelen. DANS is een trotse sponsor van Software Heritage (SwH) sinds de oprichting.

De aanbevelingen, die zowel betrekking hebben op “FAIR for software” als op het bredere thema van duurzaamheid van software, zijn nu beschikbaar op de LCRDM website

Meer informatie

Vragen met betrekking tot Software Sustainability bij DANS kunnen worden gericht aan Gerard Coen. Een overzicht van ons recente werk op dit gebied is hier beschikbaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.