Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management gaat voor samenhang

4 april 2016

Datamanagement leeft. Er worden veel projecten opgezet door landelijke werkgroepen en binnen universiteiten. Maar eenheid in
het beleid, laat staan de praktijk, ontbreekt. Het LCRDM moet samenhang brengen.

LCRDM staat voor Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management. Het coördinatiepunt gaat bestaande activiteiten en resultaten op het gebied van Research Data Management (RDM) zichtbaar maken en een gemeenschappelijke aanpak van belangrijke vraagstukken bevorderen.

Ingeborg Verheul, aanspreekpunt van het LCRDM bij SURFsara: “We bieden de Nederlandse onderzoeker een online informatie-infrastructuur, bestaande uit een website en een online platform voor werkgroepen. De website bevat informatie over datamanagement, ook bedoeld voor het algemene publiek. Op het platform kunnen onderzoekers specifieke vragen stellen, richtlijnen en best practices vinden en contactgegevens opzoeken van bijvoorbeeld een juridische specialist die veel weet over zeggenschap. Ook komt er een digitale nieuwsbrief die eens per maand wordt verzonden naar geïnteresseerden.”

Tevens heeft het LCRDM de zogenoemde roadmap Research Data Management opgesteld die de huidige situatie van RDM in Nederland beschrijft. Vijf vraagstukken bleken voor veel betrokkenen belangrijk: Bewustwording, Ondersteuning, Juridische Aspecten & Zeggenschap, Financieel en Faciliteiten & Data-Infrastructuur. “In de roadmap beschrijven we wat het LCRDM op deze gebieden de komende drie jaar gaat doen.”

Met zijn aanpak wil het LCRDM een internationaal voorbeeld zijn. Het project loopt in ieder geval tot eind 2017. Per 2020 moet RDM een vanzelfsprekend onderdeel zijn van het Nederlands wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, aldus de roadmap.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de LCRDM-website of neem contact op met . Lees het volledige artikel van redacteur Marika de Bruijne in het februarinummer van E-data & Research.

 


Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.