Lancering online stappenplan voor FAIR software

21 november 2019

Op 21 november waren de deelnemers van het Nationaal eScience Symposium in Amsterdam getuige van een speciale gebeurtenis: de lancering van de FAIR Software Route. Deze online stap-voor-stap handleiding helpt ontwikkelaars, onderzoekers en datastewards om onderzoekssoftware “FAIR” te maken.

FAIR Software RouteTijdens een speciale sessie van het eScience Symposium 2019 knipte Hans de Jonge, Open Science-adviseur van NWO, het virtuele lint door van de nieuwe website over het “Findable, Accessible, Interoperable en Reusable” (FAIR) maken van onderzoekssoftware. Deze online gids is een initiatief van het Netherlands eScience Center en Data Archiving and Networked Services (DANS), specialisten op het gebied van respectievelijk software en data en onderdeel van de Nederlandse nationale e-infrastructuur voor onderzoek.

Vijf stappen

In het meeste date-gedreven onderzoek zijn software en code even belangrijke onderzoeksoutputs als data. Om software, net als data, FAIR te maken, zijn specifieke keuzes nodig bij het selecteren van een repository, het toevoegen van een licentie of het registreren van de software. Om de Nederlandse onderzoeksgemeenschap een duidelijk en eenduidig advies te geven over de stappen en beslissingen die nodig zijn, biedt de FAIR Software Route 5 aanbevolen “recommendations” om software en code FAIR te maken. Hoewel dit initiatief is gestart als een samenwerking tussen twee partijen, kunnen andere organisaties en instituten dit initiatief officieel aanbevelen en eraan bijdragen en er zo een breed, gemeenschappelijk project van maken.

Ruim 100 softwarepakketten beschikbaar

Een ander resultaat van de samenwerking tussen DANS en het eScience Center, eerder dit jaar gerealiseerd, is de toevoeging van wetenschappelijke software aan NARCIS, het Nationale portaal voor wetenschappelijke onderzoeksinformatie. Om de vindbaarheid van onderzoekssoftware te bevorderen, ontwikkelde het eScience Center een content management system voor software, de Research Software Directory. Via deze tool kunnen onderzoekers hun software in een online portfolio publiceren. Dezelfde informatie wordt óók beschikbaar gemaakt via NARCIS. Er zijn inmiddels meer dan 100 softwarepakketten vindbaar in NARCIS.

Meer informatie

Bezoek de FAIR Software Route of neem contact op met Cees Hof van DANS of van het Netherlands eScience Center. Zie ook de blog van het Netherlands eScience Center over de Research Software Directory en de connectie met NARCIS en het nieuwsitem van DANS over hetzelfde onderwerp.  

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.