Lancering HISGIS-site: 19e-eeuws Amsterdam in kaart gebracht

28 oktober 2013

Op 13 november wordt de website HISGIS Amsterdam gelanceerd. Met de achterliggende infrastructuur kan de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam in de 19e eeuw in kaart worden gebracht.

Op 13 november wordt de website HISGIS Amsterdam gelanceerd. Met de achterliggende infrastructuur kan de ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam in de 19e eeuw in kaart worden gebracht.

De historische geodata waren hiervoor al aanwezig, en nu is het ontbrekende fundament om deze data op te baseren er ook: het kadaster van 1832.

Inzicht door geodata

Historische geodata zijn gegevens over mensen, bezit en erfgoed die aan een bepaalde plek te binden zijn. Ook digitale kaarten horen hiertoe. Deze kunnen in lagen over elkaar worden geplaatst en aan data over personen en grondbezit worden gekoppeld. Met als uitgangspunt het oudste kadaster (1812 – 1832) kunnen deze gegevens in de nieuwe HISGIS-infrastructuur veel nieuwe inzichten opleveren. Het Amsterdam van de 19e eeuw is de proeftuin voor dit project.

Het HISGIS-programma

De nieuwe infrastructuur is het resultaat van het HISGIS-programma (HIS = historisch, GIS = geografisch informatiesysteem) van de Fryske Akademy, dat mede wordt gefinancierd door DANS. Het is de bedoeling dat de nieuwe infrastructuur de historische ruimtelijke ontwikkeling voor heel Nederland in kaart gaat brengen.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie over de lancering van HISGIS Amsterdam de site van de Fryske Akademy. Toegang is gratis na aanmelding.
Voor meer informatie over HISGIS kunt u terecht op de projectwebsite. Lees ook het achtergrondartikel over HISGIS dat in 2012 in het blad E-data & Research verscheen.
Als u meer wilt weten over de betrokkenheid van DANS bij HISGIS, kunt u contact opnemen met Kees Waterman via kees.waterman at dans.knaw.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.