Koppeling Altmetric en NARCIS

24 september 2019

Sinds kort toont de wetenschapsportal NARCIS bij een groot aantal publicaties een zogenaamd ‘Altmetric-icoontje’. Met dit icoontje wordt aangegeven welke citaties deze publicaties heeft op sociale media.

Om te kijken naar de impact die publicaties hebben, wordt niet langer alleen gekeken naar het aantal citaties dat een wetenschappelijke publicatie in andere publicaties heeft, maar ook naar andere bijdragen zoals het downloaden van webpagina’s, blogs, citaties op Wikipedia, artikelen in wetenschapsbijlages, attenderen via Facebook, Twitter en andere sociale media. Ook de verspreiding via deze web platforms kan worden berekend en getoond, de zogenaamde Altmetrics. Altmetric is een organisatie die deze maatschappelijke impact inzichtelijk maakt. 

In NARCIS wordt bij een publicatie informatie uit Altmetric getoond, indien deze aanwezig is. Een voorbeeld daarvan is:

CHANG-ES. IV. Radio Continuum Emission of 35 Edge-on Galaxies Observed with the Karl G. Jansky Very Large Array in D Configuration—Data Release 1

Onderaan staat het icoontje van Altmetric, gevolgd door het aantal verwijzingen in Altmetric op het gebied Nieuws, Blogs, Twitter, Mendeley en CiteULike. Bij doorklikken komt men terecht bij Altmetric en is te zien welke nieuws, blogs e.d. het betreft. Voor een deel betreft het zelfs citaties in wetenschappelijke publicaties, maar omdat dit alleen te zien is bij een betaald abonnement, wordt alleen het aantal citaties weergegeven, met daarbij een paar voorbeelden.

Meer informatie

Heeft u vragen over Altmetric in NARCIS, dan kunt u terecht bij Chris Baars, Supervisor Digital Services bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.