KNAW-advies over replicatieonderzoek koren op molen DANS

19 januari 2018

Het systematisch herhalen van onderzoek moet normaler worden. Een betrouwbare en toegankelijke opslag van gegevens is een van de voorwaarden. Dat is de kern van het KNAW-advies Replication studies – Improving reproducibility in the empirical sciences. Koren op de DANS-molen.

Het rapport stelt onder andere dat financiers en wetenschappelijke tijdschriften meer ruimte moeten bieden voor replicatieonderzoek. Daarnaast kan de reproduceerbaarheid van onderzoeksresultaten verhoogd worden met beter gedocumenteerde onderzoeksmethoden en transparantere verslaglegging.

Peter Doorn, directeur van DANS: “Dit KNAW-rapport bevat overduidelijke aansporingen om de wetenschappelijke reproduceerbaarheid te bevorderen. Gelukkig zijn er al tal van inter(nationale) faciliteiten, standaarden en voorzieningen die zorgen voor toegankelijkheid van onderzoeksgegevens, waarvan het belang door dit rapport wordt onderstreept. Ik vind wel dat het rapport aan praktische relevantie zou hebben gewonnen door meer concreet te verwijzen naar de bestaande ontwikkelingen op het gebied van datamanagement en kwaliteitsnormen voor data zoals de FAIR data-principes of het CoreTrustSeal voor repositories. Desniettemin een must-read voor een ieder geïnteresseerd in het delen en hergebruiken van onderzoeksgegevens.”

Meer informatie

Het nieuwsbericht en het KNAW-advies staan op de website van de KNAW.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.