Het door DANS ontwikkelde ‘Data Seal of Approval (DSA)’ of Datakeurmerk kreeg ruime aandacht op de workshop over ‘Trusted Digital Archives’ die het instituut op 30 januari in Den Haag organiseerde. Dat kwam vooral doordat de richtlijnen van het Datakeurmerk ruim zijn geformuleerd en daardoor breed toepasbaar.
De workshop, die zo’n veertig deelnemers trok, ging over de vraag hoe de kwaliteit en betrouwbaarheid van digitale onderzoeksarchieven gegarandeerd kan worden. Er is een aantal richtlijnen en best practices in omloop, maar die zijn heel verschillend en variëren van breed geformuleerd tot zeer gedetailleerd. De toepasbaarheid van al deze richtlijnen in de sociale wetenschappen en in de humaniora stond centraal in deze workshop, die na enkele korte inleidingen ruimte bood aan een kritische bespreking door onderzoekers uit de alfa- en gammawetenschappen en informatiespecialisten werkend bij (data)archieven of andere repositories.
Als belangrijke pluspunten van het Datakeurmerk werden genoemd de bewustwording van het probleem van digitale duurzaamheid en het scheppen van een algemeen referentiekader. Daardoor is het keurmerk bruikbaar voor uiteenlopende (onderzoeks)groepen en organisaties. Wel is in de praktijk nadere operationalisering nodig. Methoden voor digitale data-archivering zoals TRAC, DRAMBORA of NESTOR kunnen daarbij van pas komen, ook al zijn deze technischer, specifieker en gedetailleerder van aard.
Een verslag van de workshop is te vinden op de Keurmerk-website.