K-PLEX: Knowledge Complexity

13 december 2018

Het gebruik van deskundigheid vanuit de geesteswetenschappen om vertekening in big data-benaderingen over het genereren van kennis, te verkennen.

De KPLEX-projectpartners werden gefinancierd in het kader van het Horizon 2020-onderzoeksprogramma van de Europese Commissie om een onderzoek van 15 maanden uit te voeren, naar de manieren waarop een focus op ‘big data’ in ICT-onderzoek belangrijke kwesties over de informatieomgeving waarin we leven, weglaat.

Onder leiding van Trinity College Dublin onderzocht het project 4 hoofdthema’s: Toward a New Conceptualisation of Data; Hidden Data and the Historical Record; Data, Knowledge Organisation and Epistemics; and Culture and Representations of System Limitations.

Het onderzoeksthema van DANS was Hidden Data and the Historical Record: wat doen culturele erfgoedinstellingen en hun professionals en hoe verandert dit in het big data-tijdperk? Via een reeks interviews met deze professionals van cultureel erfgoed en een online enquête onderzochten we de behandeling van kenniscomplexiteit, veranderingen in de archivalische praktijk en gegevensgebruik, hoe gegevens worden gedeeld en ook verborgen, als onderdeel van het historisch archief. We hebben ook de belemmeringen voor de toepassing van big data-computermethoden op het historische record overwogen.

Als een ‘zusterproject’ van een ICT-programma is het primaire doel van het project om toekomstig onderzoek en beleid in de ICT-omgeving te informeren. We zijn nog steeds toegewijd aan het delen van resultaten op grote schaal om filosofische debatten te informeren, zowel op technisch vlak als in de digitale geesteswetenschappen.

Meer informatie

Het deliverable D3.1-rapport over historische gegevens als bronnen is hier te vinden en voor een overzicht van de bevindingen van dit project is er een openbare white paper: Big Data & Complex Knowledge: Observations and Recommendations for Research from the Knowledge Complexity Project.

Meer weten over K-Plex? Bezoek dan de website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.