Jury nomineert vier kandidaten voor Dataprijs

31 mei 2010

Na beraadslagingen in april en mei heeft de jury van de DANS Dataprijs uit achttien inzendingen vier kandidaten geselecteerd. Aan een van deze vier wordt op 18 juni in Amsterdam de eerste Dataprijs uitgereikt door KNAW-president Robbert Dijkgraaf.

Na beraadslagingen in april en mei heeft de jury van de DANS Dataprijs uit achttien inzendingen vier kandidaten geselecteerd. Aan een van deze vier wordt op 18 juni in Amsterdam de eerste Dataprijs uitgereikt door KNAW-president Robbert Dijkgraaf.

DANS wil met de Dataprijs de aandacht vestigen op het belang van goede, duurzame en toegankelijke data in het wetenschappelijk onderzoek, èn op het belangrijke werk van de mensen die vaak buiten de schijnwerpers voor die duurzaamheid en toegankelijkheid zorgen. Op basis van reeds verzamelde data wordt vaak baanbrekend onderzoek verricht dat tot nieuwe inzichten leidt. Van de achttien inzendingen voor de DANS Dataprijs kwamen er vijf uit de historische hoek, vier uit de sociale wetenschappen en vier uit de archeologie. Ook waren er drie taalkundige inzendingen, een politicologische en een demografische. Die laatste twee zijn beide bij de genomineerden terecht gekomen. Daarnaast zijn een historisch- en een sociologisch dataproject genomineerd.

• De ‘Dutch Parliamentary Election Study’ (DPES) is een cumulatieve dataset van verkiezingsonderzoeken over de jaren 1971-2006. Aan deze nominatie is de naam verbonden van prof. dr. C.W.A.M. Aarts (Universiteit Twente), een van de drijvende krachten achter het onderzoek.
• De ‘Historische Steekproef Nederland’ (HSN) is een representatieve steekproef van bijna tachtig duizend personen die tussen 1812 en 1922 in Nederland zijn geboren. Prof.dr. C.A. Mandemakers, werkzaam bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en een centrale figuur in het project, waarvan hij de vertegenwoordiger is in het kader van deze dataprijs.
• Het LISS-panel, met prof.dr. J.W.M. Das (universiteit van Tilburg) als boegbeeld, omvat vijf duizend huishoudens met in totaal acht duizend personen, die maandelijks worden ondervraagd.
• De Netherlands Kinship Panel Study (NKPS), waarvan prof.dr. P.A. Dykstra in deze Dataprijs-procedure als personificatie dient, biedt de gegevens van een grootschalig ‘multi-actor’ en ‘multi-method’ onderzoek naar familiebanden in Nederland.

De jury van de DANS Dataprijs bestaat uit voorzitter Pieter Hooimeijer, hoogleraar Sociale Geografie en Demografie in Utrecht, Jan Karel Koppen, directeur beleidsontwikkeling en -ondersteuning bij NWO en Wiljan van den Akker, decaan van de Utrechtse faculteit Geesteswetenschappen.

In de afweging tussen de achttien genomineerden heeft de jury alle criteria meegewogen die voor de prijs gelden (zie www.dans.knaw.nl/content/dans-dataprijs) De innovatieve mogelijkheden en mate waarin onderzoekers profijt kunnen hebben van de dataset zijn daarvan twee belangrijke. Maar ook de kwaliteit van de documentatie en het innovatieve karakter van de wijze van archiveren en beschikbaar stellen tellen mee. De vier genomineerden scoorden daarop het hoogst.

Indien u bij de uitreiking aanwezig wilt zijn, verzoeken wij om u aan te melden via het antwoordformulier op deze website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.