Interviews oud-gevangenen kamp Buchenwald in EASY

25 maart 2015

38 oud-gevangenen delen hun ervaringen met elkaar over hun tijd in het concentratiekamp Buchenwald. Bijna 500 Nederlanders kwamen om in dit kamp.

Op de Ettersberg, een forse met bossen begroeide heuvel acht kilometer ten noorden van Weimar, werd in 1937 door de nazi’s het concentratiekamp Buchenwald opgericht. Het werd al snel een van de grootste concentratiekampen van het Derde Rijk. Hoe het de gijzelaars, joden, verzetsmensen, Jehova’s Getuigen en werkweigeraars is vergaan in Buchenwald, is lang niet altijd meer te achterhalen. Zeker is wel dat er 497 Nederlanders in Buchenwald zijn omgekomen en dat toen het kamp werd bevrijd zich daar nog 384 Nederlanders bevonden. In de periode 2000-2001 zijn er daarvan 38 geïnterviewd.

In 2002 zijn deze gefilmde interviews door de voormalige Vereniging van Oud-Buchenwalders overgedragen aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De interviews zijn digitaal ontsloten en doorzoekbaar gemaakt. DANS zorgt voor de duurzame archivering van de thematische collectie Erfgoed van de Oorlog, waar deze interviews deel van uitmaken.

Meer informatie

Bekijk de thematische collectie Erfgoed van de Oorlog in EASY. Voor meer informatie over de dataset in EASY kunt u contact opnemen met Marieke Polhout.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.