Interviewcollectie Herinneringen aan Indië naar DANS

10 september 2015

Op 8 september tekenden Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum en Peter Doorn, directeur van DANS, het document voor de overdracht van 70 interviews met mensen die in de perioden voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië verbleven. Door deze samenwerking blijven de interviews duurzaam gearchiveerd en vrij beschikbaar voor geïnteresseerden.

Het Indisch Herinneringscentrum is het nationale herinneringscentrum voor de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het is het Indisch geheugen voor de toekomst. Het houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de daaropvolgende dekolonisatie. Het Indisch Herinneringscentrum vergroot de kennis over de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië vanaf begin 1900. Dat doet het door middel van educatie, voorlichting, podiumactiviteiten en online activiteiten.

Interviews met ooggetuigen

Yvonne van Genugten: “Herinneringen aan Indië is een interviewproject waarbij mensen worden geïnterviewd, die voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië verbleven. De collectie van het project bestaat momenteel uit ongeveer zeventig interviews en groeit nog steeds. Onderwerpen als: het leven voor de oorlog, de Japanse inval, het krijgsgevangenschap, de bevrijding en de repatriëring worden belicht door de ogen van verschillende bevolkingsgroepen.” Dit project wordt volledig uitgevoerd door vrijwilligers, zowel de interviews als de uitwerking ervan. Voor het Indisch Herinneringscentrum zijn de interviews van groot belang. Yvonne van Genugten: “De ooggetuigen dragen met hun verhalen bij aan de herinnering van een essentiële periode uit de Nederlandse geschiedenis. Bijzondere persoonlijke ervaringen kunnen via de interviews met een breed publiek worden gedeeld.” Daarnaast is de collectie interessant voor wetenschappelijk onderzoek als aanvulling op de schriftelijke bronnen uit die periode.

Duurzame opslag

Het Indisch Herinneringscentrum zocht al langer een plek waar de interviews op een goede, duurzame manier konden worden opgeslagen. Yvonne van Genugten: “Wij hebben inmiddels uren videomateriaal verzameld. Maar hoe houd je zo’n collectie de komende 25 jaar toegankelijk? Digitale informatie veroudert immers snel. Wij zijn dus ontzettend blij dat de interviews bij DANS kunnen worden opgeslagen.”

Meer informatie

De bestanden worden in de loop van 2015 aan de thematische EASY-collectie ‘Herinneringen aan Indië‘ toegevoegd. In voorbereiding hierop is de metadata van 10 interviews alvast gedeponeerd. U kunt de interviews ook online bekijken via het Youtubekanaal van het Indisch Herinneringscentrum.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.