Inspirerende Landelijke workshop Onderzoekinformatie

12 september 2019

Op 3 september 2019 organiseerde DANS samen met de Koninklijke Bibliotheek (KB) een middag met thema’s die betrekking hebben op het uitwisselen van gegevens op het gebied van onderzoekinformatie en Open Science.

Deze middag was deels de opvolger voor het zogenaamde WISH-overleg (Werkgroep Implementatie SHARE), dat ooit in het kader van de ontwikkeling van de Nederlandse wetenschappelijke infrastructuur was ingesteld en was bedoeld voor repository beheerders en managers, open access medewerkers bij onderzoeksinstellingen en andere betrokkenen bij onderzoekinformatie. In totaal waren ongeveer 60 mensen, afkomstig van universiteiten, hbo en andere onderzoeksinstellingen bij de KB aanwezig.

Tijdens de workshop werd ten eerste ingegaan op het harvesten van wetenschappelijke publicaties door DANS (ten behoeve van de wetenschappelijke portal NARCIS) en het E-depot van de KB. In het E-depot worden de open access wetenschappelijke publicaties duurzaam bewaard. Daarna volgden 2 presentaties over NARCIS. Eerst een presentatie over vernieuwingen in NARCIS waarbij Persistent Identifiers, ontwikkeld binnen het Europese FREYA-project, een belangrijke rol spelen. De tweede presentatie betrof de ontwikkeling van NARCIS en het harvesten van NARCIS door OpenAIRE. In OpenAIRE zijn hierdoor alle open access publicaties van de Nederlandse wetenschappelijke instellingen direct toegankelijk.

Tot slot waren er twee gastsprekers, Just de Leeuwe (bibliotheek TU/Delft) en Arjan Schalken (bibliotheek VU), die elk een presentatie gaven over de ontwikkeling van open access publicaties in Nederland. Just de Leeuwe ging daarbij in op de open access aantallen die door de universiteiten worden geleverd aan de VSNU, ten behoeve van het ministerie OCW. Arjan Schalken sprak over de diverse uitdagingen die spelen om het overheidsdoel van 100% open access publicaties in 2020 te halen, welke beleidsbeslissingen er moeten worden genomen en hoe werkprocessen moeten worden ingericht.

Meer informatie

De presentaties zijn terug te vinden op de website van DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.