Informatie uit NARCIS gebruikt in onderzoek ‘Vrouwen in de wetenschap’

13 februari 2017

Op 10 februari 2017 was het precies 100 jaar geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland haar ambt betrad. Johanna Westerdijk werd benoemd tot hoogleraar in de plantenziektekunde. Maar hoeveel vrouwelijke hoogleraren telt Nederland tegenwoordig?

Het Rathenau onderzocht de benoemingen van hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten door de relaties tussen beschikbaarheid, benoemingen en vertrek te analyseren. Eventuele genderpatronen kunnen bijdragen aan een verklaring van de uiterst langzame groei van het aandeel vrouwen in de wetenschap. Als bronnen raadpleegde het Rathenau naast het CBS en VSNU / WOPI ook NARCIS.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederland inmiddels 832 vrouwelijke hoogleraren aan de universiteiten en universitair medische centra telt (data van 2015). Maar: vrouwen zijn ondervertegenwoordigd en hoe hoger de functie, hoe schever de verhouding tussen vrouwen en mannen is. Bij ongewijzigd beleid duurt het nog vele decennia voordat dit veranderd is. In Nederland is dan ook sprake van een uiterst langzame groei van het aandeel vrouwen in de wetenschap.

Meer informatie

Kijk voor meer gegevens op NARCIS, of neem contact op met Elly Dijk voor de mogelijkheden van NARCIS. Het onderzoek van het Rathenau staat op hun website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.