Hoelang moeten data bewaard worden?

5 juni 2015

Veel onderzoeksdata zijn het waard om lang toegankelijk te blijven voor nieuw onderzoek. Data moeten ook beschikbaar blijven voor replicatie en verificatie van het onderzoek. Maar wat zijn de (verplichte) bewaartermijnen voor data? DANS zet de regels graag op een rij.

De Nederlandse gedragscode voor wetenschapsbeoefening (VSNU, 2014) noemt voor ruwe data tien jaar als de minimale bewaartermijn. De gedragscode vermeldt echter niet wanneer deze termijn begint. In overeenstemming met de datacontracten die NWO hanteert, gaat DANS uit van (uiterlijk) drie maanden na afronding van het onderzoek.

Overigens beschouwt DANS tien jaar niet als “de lange termijn”: de oudste data die bij DANS te vinden zijn, dateren immers uit 1964. Uw data worden na 10 jaar dus net zo goed in het duurzame archief toegankelijk gehouden.

Niet alle data hoeven voor de lange termijn bewaard te worden: tussenversies zijn niet altijd nodig en sommig onderzoek kan relatief eenvoudig herhaald worden. Criteria voor het wel of niet bewaren van data, vindt u in Selection of Research Data, Guidelines for appraising and selecting research data (pdf) of de verkorte versie Checklist bewaren en selecteren van data op de website van Research Data Netherlands.

Voor gegevens afkomstig uit gezondheidsonderzoek bestaan, afhankelijk van de mate van anonimisering, afwijkende bewaarregels. Indien deze gegevens ‘indirect identificerende’ persoonsdata bevatten, mogen deze volgens de Gedragscode Gezondheidsonderzoek ‘in de regel’ niet langer dan vijf jaar worden bewaard na publicatie van het onderzoek. Raadpleeg voor nadere uitleg deze gedragscode.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Heiko Tjalsma.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.