Hoe gaan sociologen om met digitale data?

26 mei 2015

Begin 2015 heeft Beau Oldenburg (Rijksuniversiteit Groningen) in opdracht van DANS onderzocht hoe sociologen in Nederland omgaan met hun digitale data, met name op welke manier digitale data worden bewaard, gedeeld, hergebruikt en gedocumenteerd.

De digitale revolutie heeft in de afgelopen decennia een sterke invloed gehad op wetenschappelijk onderzoek. Zo is het door de digitalisering van onderzoeksdata mogelijk om grotere hoeveelheden data sneller te analyseren. Deze digitalisering brengt echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Een van de belangrijkste uitdagingen is het integer en duurzaam omgaan met digitale data, aldus de High Level Expert Group on Scientific Data.

Open interviews

In dit onderzoek is verkend hoe sociologen in Nederland met digitale onderzoeksdata omgaan. In open interviews vertelden veertien sociologen – zes programmaleiders en acht promovendi – van zes verschillende universiteiten (Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit en Tilburg University) hoe zij en andere onderzoekers in hun vakgroep met digitale onderzoeksdata omgaan. In het bijzonder vertelden zij over het bewaren, delen, hergebruiken en documenteren van digitale onderzoeksdata binnen hun vakgroep.

Meer informatie

Lees het volledige rapport of neem voor meer informatie over het onderzoek contact op met . Neem voor meer informatie over het archiveren of hergebruiken van data via DANS contact op met Marion Wittenberg.

 

 

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.