Hoe FAIR is hedendaags onderzoek in Europa?

25 augustus 2020

In online-workshops heeft FAIRsFAIR geïnventariseerd hoe het gesteld is met de aanbevelingen in het rapport “Turning FAIR into Reality” uit 2018: waar staan we inmiddels met het FAIR maken van onderzoeksdata?

Het Europese FAIRsFAIR-project heeft een Synchronisation Force, die de dialoog zoekt met projecten en actoren op het raakvlak van FAIR data en de Europese Open Science Cloud (EOSC). De Synchronisation Force heeft in een reeks virtuele workshops van 29 april tot 11 juni 2020 vertegenwoordigers van EOSC Working Groups, Europese projecten en research infrastructures en FAIR Champions bijeen gebracht. Al deze partijen hebben met elkaar gedeeld wat zij doen of al hebben gedaan om de FAIR-principes in praktijk te brengen, met als rode draad de bekende 27 aanbevelingen van de FAIR Expert Group. Hoewel deze inventarisatie een momentopname is, valt op dat relatief veel werk wordt verzet voor de “priority recommendations” en dat andere aanbevelingen nog aandacht behoeven. De activiteiten zijn ook niet bepaald gelijkelijk verdeeld over de projecten en research infrastructures. Het workshoprapport doet hierover aanbevelingen aan de EOSC Executive Board en Governing Board, maar presenteert ook extra aanbevelingen “for turning FAIR into reality”. 

FAIRsFAIR – Fostering Fair Data Practices in Europe – wordt geleid door DANS en staat voor het bieden van praktische oplossingen voor het gebruik van de FAIR-principes. De nadruk ligt op het bevorderen van de FAIR-datacultuur en het bieden van toepassingen om gegevens FAIR te maken.

Meer informatie

Meer informatie over de workshop vindt u op de website van de FAIRsFAIR Synchronisation Force en in het workshoprapport: https://doi.org/10.5281/zenodo.3953979 . Het originele rapport Turning FAIR into Reality is uiteraard ook beschikbaar. Op de website van FAIRsFAIR vindt u meer informatie over het project FAIRsFAIR.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.