Historische vogelringgegevens NIOO opengesteld

12 maart 2014

Het NIOO-KNAW heeft een omvangrijke dataset met vogelringgegevens via EASY beschikbaar gesteld. Dit is het resultaat van de stimulans voor open access-data die het instituut in 2012 van de KNAW ontving.

Het NIOO-KNAW (Nederlands Instituut voor Ecologie) heeft een omvangrijke dataset met historische vogelringgegevens via EASY beschikbaar gesteld. Dit is het resultaat van de stimulans voor open access-data die het instituut in 2012 van de KNAW ontving.

Deze ringgegevens zijn van belang voor onderzoek naar ontwikkelingen in ecologie en klimaat. De dataset van het NIOO bestaat uit 157.978 records uit de periode 1911 – 1959. Uiteindelijk zal het instituut ruim 360.000 records als open access-data in EASY onderbrengen. Dit tekent de verbreding van de dienstverlening van DANS, dat naast de sociale en geesteswetenschappen ook steeds vaker andere disciplines bedient, zoals de biologie/levenswetenschappen.

KNAW-stimulans

De KNAW ondersteunt open access, ook waar het om belangwekkende datareeksen gaat. Om die reden heeft zij in 2012 en 2013 twee stimulansen ingesteld: de ‘KNAW-stimulans voor open access-data’ en de ‘KNAW-stimulans voor nieuwe open access-initiatieven’. Midden 2014 worden twee nieuwe initiatieven gelanceerd. Het NIOO heeft in 2012 een stimulans voor open access-data gekregen om haar historische gegevens over in Nederland geringde vogels open access beschikbaar te stellen.

Meer data van het NIOO in EASY

Henk van der Jeugd van het NIOO verwacht in de loop van 2014 een nieuwe grote upload in EASY te doen: “Door de open access-stimulans hebben we veel geleerd over de invoer van deze historische gegevens. Het heeft ertoe geleid dat we langdurig door zullen gaan met het invoeren van deze gegevens en deze open access beschikbaar maken. De open access-stimulans is echt een stimulans geweest voor ons”.

Andere data KNAW-stimulans

Naast de NIOO-dataset bevat EASY nog een dataset die mede mogelijk gemaakt werd door de open access-stimulans van de KNAW: ‘Soundbites, transcripties van vrij gesproken dialectopnames’ van het Meertens Instituut.

Meer informatie

Voor meer informatie over de datasets van het NIOO en het Meertens Instituut in EASY kunt u contact opnemen met Kees Waterman, datamanager bij DANS, via kees.waterman [at] dans.knaw.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.