Highlights DANS Data Trail ‘How the EOSC Association stimulates community based Open Science’

3 oktober 2022

Tijdens de online DANS Data Trail ‘How the EOSC Association stimulates community based Open Science’ presenteerden de DANS-projectmedewerkers verschillende EOSC Association Task Forces. De highlights van deze Dans Data Trail lees je hieronder.

Sarah Jones (EOSC Engagement manager bij GÉANT en directeur van de EOSC Association 2021-2022) gaf een beknopt overzicht over de EOSC Association en haar werkgroepen (Task Forces) en hoe deze werken aan verbinding en vooruitgang op specifieke onderwerpen. Het doel is het zoeken van aansluiting bij andere initiatieven en projecten, vertalen van expertise naar de bredere gemeenschap en tegelijkertijd de belangen behartigen van de verschillende EOSC-stakeholders.

Task Forces

Momenteel zijn er dertien EOSC Association Task Forces, vier ervan werden nader besproken omdat DANS daarin betrokken is. Enkele hoogtepunten uit deze presentaties:

De Task Force FAIR Metrics and Data Quality, gepresenteerd door Marjan Grootveld, betreft het implementeren van FAIR metrics in EOSC en het bekijken van de meer algemene aspecten van gegevenskwaliteit in de context van EOSC. Binnenkort verschijnt een whitepaper over toepassingen van de FAIR-beginselen en de bijbehorende metrics. Een veelbelovend citaat uit dit document werd alvast gedeeld: “The FAIR Principles represent a milestone in the evolution of scholarly data reuse, and likely should remain untouched, as written. Specialized domains should extend those Principles autonomously, in order to make them more relevant to their community.”

Het vinden van een gemeenschappelijke definitie en begrip van wat ‘curatie’ betekent, in EOSC-context, was een belangrijke eerste stap voor de task force ‘Long Term Data Preservation’. Ingrid Dillo sprak ook over de aanbevelingen die deze Task Force zal doen voor de oprichting van een Europees netwerk van betrouwbare digitale FAIR-repositories. Hierbij wordt rekening gehouden met resultaten zoals de onlangs gepubliceerde ‘Working Paper‘.  

De Task Force Technical interoperability of data and services’ vormt volgens Wim Hugo de basis voor de meeste andere soorten interoperabiliteit (bv. juridische, organisatorische, semantische). De gebruikte methodologie van de landschapsanalyse wordt gepubliceerd als een ‘levend document’ dat openstaat voor feedback, input en aanvullingen van de gemeenschap voor een betere annotatie van bronnen op het web. Hugo is van mening dat de volgende stap voor interoperabiliteit het daadwerkelijk terugkijken op de erfenis van bestaande outputs is. Inspanning is nodig om die erfenis met terugwerkende kracht meer interoperabel te maken, aangezien zij essentieel is om aan te sluiten op huidige en toekomstige bronnen.

De Task Force ‘Semantic Interoperability‘ houdt zich bezig met metadatastandaarden, metadatacatalogi en praktijkvoorbeelden. De grootste uitdaging voor deze groep is de integratie van de vele verschillende concepten, materialen en richtlijnen die reeds in het landschap bestaan voor verschillende domeinen en technologieën.

 

DANS Data Trail terugkijken

Heb je de DANS Data Trail gemist? Bekijk deze hier terug: 

Je kunt de presentaties bekijken en/of downloaden:

Meer informatie

Als je op de hoogte wilt blijven van de komende resultaten van de Task Forces, meld je dan aan voor de nieuwsbrief van de EOSC Association.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Ferguson Ph.D.

Research Data Management Specialist

Maaike Verburg M.Sc.

Research Data Management Specialist