Highlights DANS Data Trail ‘Certificering met de nieuwe CoreTrustSeal Requirements’

18 november 2022

Vanaf januari 2023 veranderen de eisen voor de CoreTrustSeal certificering. Tijdens de DANS Data Trail ‘Certificering met de nieuwe CoreTrustSeal Requirements’ deelden ervaringsdeskundigen van erfgoedinstellingen over hoe zij de certificering hebben ondervonden. Tevens deelden experts welke veranderingen de nieuwe CoreTrustSeal eisen met zich meebrengen. Deze editie richt zich op erfgoedinstelling, maar is zeker ook interessant voor andere soorten repositories. Lees hieronder over de hoogtepunten van deze DANS Data Trail, bekijk de opname en download de slides.

Een DANS Data Trail in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) bracht erfgoedprofessionals bijeen rond het thema “certificering van repositories”. Archieven, musea en bibliotheken beheren steeds meer digitale producten en vervullen daarmee de rol van digitaal archief. Inmiddels heeft een aantal van hen het CoreTrustSeal (CTS) verworven. Aanleiding voor de Data Trail was de vernieuwing van de eisen die CoreTrustSeal stelt aan het behalen van hun certificaat, een proces dat elke drie jaar plaatsvindt. Lisa de Leeuw (DANS): “Het CTS-secretariaat heeft op de valreep een tsunami van aanvragen binnengekregen van repositories die blijkbaar vreesden dat de nieuwe eisen heel anders of strikter zouden zijn. We zijn blij met die aanvragen, maar de zorg is ongegrond. Er zijn vooral tekstuele wijzigingen aangebracht om duidelijker te maken wat CoreTrustSeal vraagt.” Robert Gillesse van het IISG, dat al over een gecertificeerd repository beschikt, bevestigt dat hij de vernieuwing een grote verbetering vindt. 

Werken met de CoreTrustSeal-richtlijnen voor ‘trustworthy digital repositories’ biedt zowel buitenshuis als intern voordelen. De recente herziening – nu ook in het Nederlands beschikbaar – maakt het bovendien makkelijker.

NDE en DANS bieden samen de Wegwijzer Certificering aan. Dienstenmanager Maaike Verburg (DANS) heeft ervoor gezorgd dat hier de nieuwe Requirements in het Nederlands beschikbaar zijn. “Certificering is een continu leerproces”. In de Koninklijke Bibliotheek, die veel born-digital materiaal archiveert, heeft certificering geholpen om het preserveringsbeleid eenduidig te documenteren, vertelt Daniel Steinmeier. Een certificaat is ook een instrument om extern verantwoording af te leggen, zowel aan de overheid als aan filmmakers en producenten, aldus Walter Swagemakers van EYE Filmmuseum. 

Certificering kan een lang en intensief proces zijn dat zich continu blijft voordoen, maar de inzichten die je tijdens dit proces opdoet over de stand van zaken met betrekking tot je archief en de toekomstplannen die gemaakt kunnen worden maken dit volgens de ervaringsdeskundigen dubbel en dwars waard. Elk archief kan veel baat hebben bij het doorlopen van een certificeringstraject.

Gemist?

DANS Data Trail terugkijken

Heb je de DANS Data Trail gemist? Bekijk deze hier terug:

Je kunt de presentaties bekijken en/of downloaden:

Meer informatie

Voor meer informatie over de nieuwe CoreTrustSeal eisen en de implementatie hiervan voor Nederlandse erfgoedinstellingen, zie de website van de  Wegwijzer Certificering.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maaike Verburg M.Sc.

Research Data Management Specialist