Henk Wals nieuwe directeur van landelijk data-instituut DANS

11 februari 2020

Op 1 april zal Henk Wals starten als directeur van DANS, het Nederlandse instituut van KNAW en NWO voor permanente toegang tot digitale onderzoeksgegevens. Wals volgt Peter Doorn op, die na vijftien jaar heeft aangegeven een stap terug te willen zetten.

IJzersterke reputatie

Onder leiding van Doorn is DANS uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de nationale data-infrastructuur. Steeds weer bewoog het instituut mee met de ingrijpende veranderingen in het researchdatalandschap. Onlangs nog concludeerde de onafhankelijke commissie van de portfolio-evaluatie van KNAW-instituten dat ‘DANS met haar digitale archieven en netwerkdiensten onmiskenbaar bijdraagt aan de transparantie van de Nederlandse wetenschap.’ Mede door de inspanningen van Doorn is DANS een vitaal en kwalitatief zeer goed aangeschreven instituut, met een ijzersterke internationale reputatie. KNAW en NWO zijn dan ook verheugd dat Doorn als adviseur bij DANS betrokken blijft.

Complexe datalandschap

Big en long-tail data, Open Science, mondialisering van de wetenschap, universitaire data-repositories bij private bedrijven, ook de komende jaren blijft DANS anticiperen op nieuwe gebruikersbehoeftes om zijn unieke positie als nationaal diensten- en expertisecentrum voor digitale onderzoeksgegevens te behouden en te versterken. KNAW en NWO hebben er alle vertrouwen in dat Wals in samenspraak met zijn voorganger en de medewerkers van DANS een aansprekende en toekomstgerichte visie uitwerkt op de steeds belangrijker rol van DANS in het complexe datalandschap.

Henk Wals

Wals is sociaaleconomisch historicus. Hij studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Wals was achtereenvolgens directeur bij het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Voor zijn eigen onderzoek bouwde Henk Wals al decennia geleden zijn eerste databases. De instituten die hij leidde zijn beide datacentra op hun terrein en spelen een belangrijke rol in de opbouw van de digitale infrastructuur voor de geesteswetenschappen. Wals ziet voor DANS een centrale rol in het Nederlandse datalandschap. Hij vindt het belangrijk dat het instituut organisatorisch dicht bij het onderzoek blijft staan en zo optimaal kan blijven inspelen op de ontwikkelingen binnen de verschillende disciplines.

Peter Doorn

Doorn was in 1989 mede-initiatiefnemer van het Nederlands Historisch Data Archief (NHDA), dat in 2005 onderdeel werd van DANS. Hij heeft zijn hele wetenschappelijke carrière op verschillende manieren met data gewerkt: als onderzoeker, als ontwikkelaar, als dienstverlener, als initiatiefnemer van research infrastructuren en kwaliteitskeurmerken, als beleidsmaker en als leider van (inter-)nationale data-organisaties. In de komende jaren blijft Doorn betrokken bij het instituut als adviseur en onderzoeker.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op met Irene van Houten via  of 06-11375909 of 020-551 0733.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.