Handleiding voor het publiceren van datasets met beperkte toegang

10 april 2024

Vaak bevatten waardevolle datasets persoonlijke data, zoals veel van de Oral History interviews die bij DANS zijn opgeslagen. Eigenaren van dergelijke datasets willen soms de toegang beperken om te bepalen wie de data kan hergebruiken en voor welk doel. Maar wat zijn de overwegingen en hoe documenteer je het toegangsproces? We hebben een eenvoudige handleiding gemaakt om je hierbij te helpen.

DANS moedigt onderzoekers aan om hun onderzoeksdata “zo open als mogelijk, gesloten als het moet” te laten zijn. De DANS Data Stations bieden daarom de optie om data bestanden te delen onder beperkte toegang. Met deze toegangsinstelling zijn databestanden alleen toegankelijk voor een gebruiker nadat een verzoek om toegang is goedgekeurd door de eigenaar van de data.

Om data-eigenaren te helpen bij het proces van het publiceren van beperkte toegang, hebben we een handleiding ontwikkeld als aanvulling op onze handleiding voor het deponeren van data.

De Guidebook – Depositing Restricted Access in the DANS Data Stations, (beschikbaar in het Engels) geeft aan waar je op moet letten bij het selecteren van beperkte toegang. Belangrijk is dat de handleiding ook een sjabloon bevat voor een Data Access Protocol (DAP) dat gebruikt kan worden om de voorwaarden voor toegang te specificeren. Wij zien een DAP als een waardevolle aanvulling op de documentatie van een dataset omdat het een gestructureerd en beknopt overzicht geeft van hoe en onder welke voorwaarden een dataset toegankelijk is.

De gids en het sjabloon zijn gemaakt met feedback van de ODISSEI community en van het COORDINATE project, maar meer feedback is zeer welkom.

Om dit werk voort te zetten, hebben ODISSEI en DANS een enquête (enkel in het Engels) gelanceerd over de voorwaarden voor toegang tot data. Het doel van de enquête is om kennis te vergaren over gemeenschappelijke praktijken om de toegangsvoorwaarden die worden toegepast op data met beperkte toegang beter te begrijpen en te beschrijven. We stellen je input zeer op prijs. Klik hier om naar de enquête te gaan. 

LinksHeb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ricarda Braukmann Ph.D.

Data Station Manager Social Sciences