Groot deel collectie TLA toegevoegd aan UNESCO Memory of the World Register

12 oktober 2015

Onlangs is een groot deel van de collectie van The Language Archive (TLA) aan het UNESCO Memory of the World Register toegevoegd. Dit Register bevat documenten die van uitzonderlijke betekenis zijn voor de wereld.

TLA is onderdeel van het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek (MPI) in Nijmegen en richt zich op het behouden van, en toegang bieden tot, bronnen voor taalwetenschappers. De collectie van TLA bevat unieke audio- en video-opnames en teksten van en over (bedreigde) talen.

Digitaal van bron tot opslag

In de in het Register opgenomen selectie zijn 102 talen gedocumenteerd. Het gaat hier in veel gevallen om documentair erfgoed dat van bron tot opslag volledig digitaal is. Meerdere kopieën van het materiaal in TLA worden op verschillende plekken in Nederland en Duitsland opgeslagen. Binnen Nederland zijn DANS en het Meertens Instituut partners van TLA. DANS zal in de toekomst een extra kopie van TLA archiveren en met het Meertens Instituut werkt TLA aan archiefsoftware die geschikt is voor beide organisaties. De collectie werd voorgedragen voor opname in het Register door Nederland en Duitsland.

Behoud en toegang tot documentair erfgoed

Op het Register staan nu in totaal 348 documenten en documentencollecties. Het Register is de ‘etalage’ van het UNESCO Memory of the World-programma, dat het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed stimuleert. Eerdere Nederlandse toevoegingen waren onder meer de dagboeken van Anne Frank, de films, affiches en foto’s uit de collectie Desmet en de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Onder de 47 stukken die onlangs aan het UNESCO Memory of the World Register zijn toegevoegd zat nog een Nederlandse voordracht: het Utrechts Psalter (Universiteitsbibliotheek Utrecht).

Meer informatie

Het volledige overzicht van het in het Register opgenomen documentair erfgoed is te vinden op de website van UNESCO

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.