Home » Nieuws » Graven in duizenden rapporten: Google voor archeologen
Graven in duizenden rapporten: Google voor archeologen
16 februari 2022
Alex Brandsen van de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden ontwikkelde de zoekmachine genaamd AGNES, die zeer nauwkeurig duizenden archeologische rapporten doorzoekt. Op 15 februari 2022 vond zijn promotieverdediging plaats.
Het domein Archeologie is een van de leidende voorstanders van Open Science in de kunsten en geesteswetenschappen. Het e-depot voor Nederlandse Archeologie is ondergebracht bij DANS en geeft toegang tot duizenden archeologische rapporten, gegevens van opgravingen en overzichten. Hoe selecteer en vind je rapporten met informatie over bijvoorbeeld crematies in de vroege Middeleeuwen in Nederland? Alex Brandsen ontwikkelde een zoekmachine genaamd AGNES op basis van deep learning, een vorm van kunstmatige intelligentie. Een soort Google voor archeologen. DANS heeft bijgedragen door de gegevens gestructureerd aan te bieden. Zijn promotieverdediging vond plaats op 15 februari 2022.
DANS en Alex Brandsen blijven samenwerken in het EXALT-project (Excavating archaeological literature) onder leiding van de Universiteit Leiden, dat deel uitmaakt van de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA) en het programma Archeologie Telt. Als postdoc zal Brandsen werken aan de nauwkeurigheid en het meertalige aspect van de zoekmachine.
DANS ondersteunt ontwikkelingen die het gebruik van data voor nieuwe onderzoeksvragen mogelijk maken en zal als trusted repository zorgen voor duurzame archivering van nieuw gecreëerde data. Onlangs benadrukte de Raad voor Cultuur het belang van het beschikbaar stellen van archeologische rapporten van hoge wetenschappelijke kwaliteit. Nu is het tijd om te graven in archeologische rapporten.
Foto: Vroegmiddeleeuwse crematie gevonden in een urn in Den Haag. Waasdorp, J.A.; Eimermann, E. (): Solleveld, Gemeente Den Haag. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-zt3-7j7n (CC0 gelicentieerd).