Geld voor internationale samenwerking wetenschappelijke tekstedities

28 november 2007

Het project Interedition, dat internationale samenwerking tot stand wil brengen tussen onderzoekers en instellingen op het gebied van wetenschappelijke tekstedities, krijgt financiële steun vanuit het Europese COST-programma. Dat werd gisteren door COST bekend gemaakt.

Het programma COST steunt initiatieven om coördinatie en samenwerking tot stand te brengen tussen onderzoekers in Europese landen. Voor deze ronde waren ruim 400 aanvragen ingediend, waarvan er uiteindelijk 25 zijn gehonoreerd over alle negen wetenschappelijke gebieden.
Het Interedition-project is bedacht en wordt gecoördineerd door het Huygens Instituut in Den Haag. Er wordt teveel lokaal en instituutsgebonden gewerkt, schrijft het instituut op zijn website, en dat is zonde want veel activiteiten op dit gebied in Europa en Noord-Amerika hebben ‘overeenkomstige doelen maar beperkte middelen’. Interedition moet nu een platform opleveren waarin experts op het gebied van digitaal editeren kennis kunnen uitwisselen. Er zijn onder meer projecten bij betrokken van universiteiten en onderzoeksinstituten uit Belgie, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ook DANS is betrokken bij het project.
De financiële steun van COST gaat voorzien in de kennisdeling en het overleg dat nodig is om te komen tot een ‘internationaal gedeelde technische infrastructuur voor het wetenschappelijk produceren, uitwisselen, editeren, publiceren, analyseren en archiveren van digitaal tekstmateriaal’. Binnen Interedition zijn werkgroepen bezig voor de aansluiting met nieuwe projecten, voor het ontwikkelen van prototypes van editing tools, voor het evalueren van bestaande tools en het opstellen van de Roadmap, de route die moet worden afgelegd om de beoogde infrastructuur tot stand te brengen. Interedition heeft een eigen weblog, waar de ontwikkelingen rond het project zijn te volgen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.