Geld beschikbaar voor verrijkte publicatie over Veteran Tapes

9 februari 2009

Vanuit het SURFShare programma is geld beschikbaar gesteld voor een project om de uitkomsten van het onderzoeksproject Veteran Tapes als een verrijkte publicatie te laten verschijnen. Die zal bestaan uit de wetenschappelijke artikelen welke het project opleverde, met online verwijzingen naar de interviews waarop ze zijn gebaseerd.

In het project Veteran Tapes onderzoeken wetenschappers uit verschillende disciplines een collectie interviews met militaire veteranen. Er wordt een set van circa dertig interviews volledig getranscribeerd, afkomstig van het interviewproject Nederlandse Veteranen. In dat project werden interviews gehouden met een representatieve groep veteranen van alle oorlogen en vredesmissies waar Nederlandse militairen sinds 1940 aan hebben deelgenomen. Dat leverde audiobestanden en schriftelijke samenvattingen op, maar geen volledige transcripties. In het project Veteran Tapes worden deze transcripties wel gemaakt, gecoördineerd door het platform voor kwalitatief onderzoek Kwalon en als ‘Klein Data Project’ mede gefinancierd door DANS. Inmiddels is er ook een groep onderzoekers samengesteld, uit verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen, die op basis van het interviewcorpus een publicatie gaan maken.

Het maken van de verrijkte publicatie, waarvoor nu fondsen zijn geworven, is maar één van de zeven onderdelen waaruit het project bestaat. De andere zes zijn: de verschillende onderzoeken zelf, het ontwikkelen van een annotatieprotocol voor de koppelingen met de achterliggende geluidsbanden, het bewerken van het interviewcorpus om nauwkeurige koppelingen mogelijk te maken, het maken van een softwaretool om verwijzingen aan te kunnen brengen, het regelen van privacyaspecten van de interviews en de evaluatie van de uitkomsten.

Het project Veteran Tapes Verrijkte Publicatie is eigenlijk een soort experiment om het concept ‘verrijkte publicatie’ in de praktijk te implementeren. De evaluatie is bedoeld om er achter te komen of de gevolgde aanpak ook elders toegepast kan worden en welke bijstellingen dan noodzakelijk zijn.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.