Gegevens Kadaster snel en gratis voor universitair onderzoek en onderwijs

10 november 2008

Geografische gegevens van het Kadaster zijn voortaan voor onderzoek en onderwijs aan universiteiten en hogescholen direct en zonder kosten beschikbaar via DANS. Daartoe hebben beide organisaties vorige week een overeenkomst gesloten.

De overeenkomst, die werd ondertekend door bestuursvoorzitter mw. Dorine Burmanje van het Kadaster en adjunct-directeur Henk Harmsen van DANS, past in het streven van DANS naar gestructureerde toegankelijkheid van geo-informatie: open, transparant en in principe gratis. Voor dat streven heeft DANS in het Kadaster een gelijkgezinde partner gevonden.
In universitair onderzoek en in het onderwijs bestaat grote behoefte om snel en zonder kosten over geografische data te kunnen beschikken. Tot nu toe konden onderzoekers de gegevens wel krijgen, maar dat was omslachtig en de kosten konden tot enkele duizenden euro’s bedragen. Vanaf vandaag kunnen medewerkers en studenten van universiteiten en hogescholen meteen bij DANS terecht om gegevens binnen te halen. Het Kadaster vraagt slechts als tegenprestatie dat de publicaties over onderzoek met behulp van zijn gegevens beschikbaar worden gesteld.
In eerste instantie gaat het om toegang tot het Bestand Bodemgebruik Nederland, de Kadastrale Kaart met perceelindeling, en de Topografische Kaart ‘TOP10-Vector 2005’. In januari 2009 komt het verbeterde en actuele ‘TOP10NL-2007’ bestand beschikbaar. DANS werkt nu verder aan de verwerving van nog meer Kadasterbestanden, waarvan bekend is dat die al langere tijd op de verlanglijstjes staan van universitaire onderzoekers en universiteitsbibliotheken. Dat is nu ook mogelijk omdat de overeenkomst Kadaster-DANS daartoe de ruimte biedt.

De bestanden zijn toegankelijk via DANS EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.