Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

17 december 2018

DANS wenst u een jaar vol FAIR-data en open wetenschap!

2018 was een jaar met veel aandacht voor open access en FAIR-data. Het data-archief bij DANS groeide als nooit tevoren. Vrijwel iedere universiteit en steeds meer hogescholen en onderzoeksinstituten beschikken nu over een bewaarplaats (repository) voor onderzoeksdata. Hoewel onderzoeksdata steeds meer beschikbaar komen en worden gedeeld, zijn er ook zorgen: over de bescherming van de privacy van individuen (respondenten, patiënten) en over de geringe repliceerbaarheid van veel onderzoek.

De Europese onderzoeksfinanciers zullen hun gezamenlijke minimumeisen voor datamanagementplannen ontvouwen en kwaliteitseisen stellen aan databewaarplaatsen. Internationaal zal de focus liggen op de verdere toepassing van de FAIR-principes; meer en meer onderzoeksdata zullen Findable, Accessible, Interoperable en Reusable worden.

Wij hopen in 2019 samen met u verder te werken aan optimale beschikbaarheid van digitale onderzoeksgegevens van en voor de wetenschap, onder het motto: ‘open als het kan, beschermd als het moet’.

We wensen u prettige feestdagen en een gelukkig & FAIR nieuwjaar!

Namens alle collega’s,

Peter Doorn

Directeur DANS

NB: DANS is vanaf eerste kerstdag tot en met nieuwjaarsdag gesloten, we zijn dan telefonisch niet bereikbaar. U kunt uiteraard wel mailen naar . Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.