FAIRsFAIR project – geleid door DANS – ontvangt excellent eindoordeel

21 juni 2022

Het afgeronde project ‘FAIRsFAIR’ is in opdracht van de Europese Commissie beoordeeld door externe reviewers en het eindoordeel is zeer lovend: “De algemene aanpak van het projectmanagement is voorbeeldig geweest. Naast de zeer gestructureerde en proactieve aanpak van de coördinatie, was de nadruk op samenwerking en co-creatie verweven in de structuur van het project.”

Als leider van het project – dat startte in 2019, met meer dan twintig partners is uitgevoerd en tien miljoen euro beschikbaarheid had – is DANS uitermate trots op dit eindoordeel. “Het is voor ons de kers op de taart. We hebben met veel passie en veel DANS-ers aan dit project gewerkt.”, vertelt Ingrid Dillo, projectleider FAIRsFAIR en adjunct-directeur bij DANS. “Het geeft veel vertrouwen voor het volgende project, FAIR-IMPACT”, gaat Dillo verder. 

Professioneel en holistisch

Het eindoordeel in het rapport is lovend over de wijze waarop het FAIRsFAIR project is uitgevoerd. Zo wordt er gewezen op de de holistische en op samenwerking gerichte aanpak van alle talrijke en ongelijksoortige activiteiten. Het project heeft uitzonderlijke resultaten opgeleverd met een aanzienlijke, directe impact. 

Ook is men enthousiast over de uitgebreide communicatieactiviteiten om een breder publiek te bereiken en over de ontwikkelde alternatieve versies van outputs, zoals factsheets, video’s, webinars en sociale media. 

Implementatie van de FAIR principes

Het FAIRsFAIR project had de opdracht praktische oplossingen te ontwikkelen voor de toepassing van de FAIR-principes voor de hele levenscyclus van wetenschappelijke data met een focus op het bevorderen van een FAIRe data cultuur en het toepassen van good practices. Volgens de reviewers is het projectteam hierin meer dan geslaagd. Met resultaten als het FAIR adoption handboek voor universiteiten, de F-UJI en FAIR-Aware tools om de FAIRheid van data te beoordelen en vele andere, heeft FAIRsFAIR in grote mate bijgedragen aan de FAIRificatie van de data en diensten in Europa.

FAIR-Impact

Terwijl er de afgelopen jaren al vele stappen zijn gezet om data FAIR te maken is er nog genoeg werk te verrichten. “FAIR-IMPACT is een nieuw project dat verder gaat waar FAIRsFAIR stopte, maar zich ook richt op nieuwe uitdagingen”, vertelt Dillo die weer als projectcoördinator de leiding zal nemen.

Zo zijn domain-gerichte Europese onderzoeksinfrastructuren, zoals bijvoorbeeld CESSDA voor de sociale wetenschappen, nu onderdeel van het project en dragen zij specifieke use cases aan. Een belangrijke use case is bijvoorbeeld de omgang met gevoelige data. FAIR-IMPACT zal bovendien de focus verruimen. Dillo: “Alle wetenschappelijke output moeten FAIR worden – wij richten ons daarom nu naast data bijvoorbeeld ook op FAIRness van software en documentatie.”FAIRSFAIR-logo

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ingrid Dillo Ph.D.

Senior Advisor